ακίνητα-τι-αλλάζει-στην-αγορά-νέες-π-241252
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.01.2023 | 12:45

Ακίνητα: Τι αλλάζει στην αγορά; – Νέες παρεμβάσεις σε αντικειμενικές, μεταβιβάσεις, Ε9

Νέες παρεμβάσεις που αφορούν την φορολογία ακινήτων προανήγγειλαν από το βήμα του 40ου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Παράλληλα προωθείται η έγκαιρη έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2023. Συγκεκριμένα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι και φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν και θα αποσταλούν στους φορολογούμενους νωρίς, μέσα στην άνοιξη, προκειμένου η εξόφληση του φόρου να γίνει σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Το πιο πιθανό είναι η έκδοση των εκκαθαριστικών να γίνει -όπως και πέρυσι- μέσα στον Απρίλιο και η εξόφληση του φόρου να επιτραπεί να γίνει και πάλι σε 10 μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Το συνολικό ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές 

Σε σχέση με τις αλλαγές προβλέπεται, επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, διορθώσεις σε υψηλές αντικειμενικές τιμές , αυτόματη αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με τις εμπορικές τιμές ,αυτόματη συμπλήρωση του Ε9,κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και βελτίωση  στην πλατφόρμα δήλωσης μισθώσεων ακινήτου. Επίσης προβλέπεται να προωθηθεί μετά τις εκλογές και νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό.

Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις, με βάση όσα αναφέθηκαν, της φορολογικής διοίκησης είναι οι εξής:

1.Αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα. Στην ένταξη 2.167 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Οι περιοχές αυτές θα ενσωματωθούν στο αντικειμενικό σύστημα με Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν εντός των τριών πρώτων μηνών του 2023. Με την ένταξη των περιοχών αυτών θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του συστήματος του Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας των Ακινήτων  σε όλη την επικράτεια της χώρας.

2.Μειώσεις  στις υψηλές  αντικειμενικές αξίες. Παράταση της  προθεσμίας έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών εδωσε το Υπουργείο Οικονομικών όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταικούρας. Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα ζητούν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 έχοντας υποβάλει ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους, στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στους δήμους που έχουν ζητήσει  επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές: Αθήνας, Ζωγράφου, Παλλήνης, Ραφήνας, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Ηρακλείου, Ρόδου, Καλαμάτας και Κιλκίς.Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η αρμόδια επιτροπή κρίνει την ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας των αντικειμενικών αξιών, οι νέες αξίες που θα καθοριστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

3.      Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση ενός πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών τους. Με το σύστημα αυτό, οι αντικειμενικές τιμές ζώνης θα αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια, ακολουθώντας τις μεταβολές των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά, δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

4.      Αυτόματη συμπλήρωση Ε9.Την αυτόματη ενημέρωση του Ε9 για όσες δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με αυτό τον τρόπο όσοι φορολογούμενοι πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά και υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιουσία τους.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τον «βραχνά» της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 για κάθε απόκτηση ή διαγραφή ακινήτου ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως αν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία θα περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9.

Βέβαια, η υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν θα πάψει να υφίσταται, αφού μέσω αυτής θα εξακολουθούν λογικά να γίνονται οι λοιπές τροποποιήσεις που δεν πραγματοποιούνται μέσω του myProperty καθώς και διορθώσεις σε στοιχεία των ακινήτων όπως η προσθήκη του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή η νομιμοποίηση αυθαίρετων επιφανειών κλπ.

 5.      Κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ό επικεφαλής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε ότι θα  καταργηθούν πιστοποιητικά που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να προσφέρουν κάτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «φωτιά| πήραν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι γονικές παροχές και δωρεές κληρονομιάς το 2022 . Μέσω της πλατφόρμας MyProperty υποβλήθησαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης και γονικής παροχής και μπήκαν στα δημόσια ταμεία πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ.

6.      Βελτίωση στη λειτουργία  της  πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων.   Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

Γιώργος Αλεξάκης

πηγή: reporter.gr