Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας

«Οι ρυθμοί της αύξησης των μεγεθών των οικοδομικών αδειών στο φετινό εννεάμηνο είναι πράγματι ελπιδοφόροι, αλλά δεν αποτυπώνουν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία κάνει λόγο ότι στο τέλος του 9μήνου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 16,8% στην επιφάνεια και 16,7% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, οι συγκεκριμένοι ρυθμοί μεγέθυνσης «θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, πιθανώς, αν συνεχιστούν ως τάση και αν αφορούν κυρίως νέες οικοδομές».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «η «οικοδομική άδεια», όπως τη μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρεται σε όλα τα είδη των οικοδομικών αδειών. Δηλαδή τις οικοδομικές άδειες για νέα οικοδομή ή προσθήκη, επισκευή, αναπαλαίωση, κατεδάφιση, περιτοίχιση, νομιμοποίηση, αναθεώρηση και τροποποίηση οικοδομής».

Για παράδειγμα, λέει, «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, αυξημένες κατά πολύ φέτος, όπου λόγω των δασικών χαρτών πολλοί οικοπεδούχοι ή κτηματίες προχώρησαν σε περιτοιχίσεις της περιουσίας τους, που είναι μια απλή εργασία χωρίς μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις, πολλές φορές χωρίς απασχόληση μηχανικού, αλλά περιλαμβάνεται στα μεγέθη όπως οποιαδήποτε άλλη».

«Δυστυχώς», σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «με βάση τις τάσεις που βλέπουμε στο ΤΕΕ, που διαχειρίζεται τη βάση αμοιβών των μηχανικών και έχει στοιχεία προϋπολογισμών, αυτή η αύξηση δεν μεταφράζεται σε δουλειές και εισοδήματα για μηχανικούς και τεχνικά επαγγέλματα. Και αυτό, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών από τις φορολογικές δηλώσεις, συμβαίνει γιατί οι δουλειές είναι λίγες και μικρές».

Το ΤΕΕ, δια στόματος του προέδρου του ζητά την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού – «ώστε να έχουμε τελικά και τιμές ανά περιοχή σε όλη τη χώρα».

«Για αυτό ζητούμε τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου: για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τα πραγματικά μεγέθη του δομημένου περιβάλλοντος. Για αυτό ζητούμε την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών: για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τα πραγματικά στοιχεία των νέων οικοδομών».

Καταλήγοντας ο κ. Στασινός υπενθυμίζει ότι «στο ΤΕΕ πραγματοποιούμε συνεχώς εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, για τα διεθνή μετρητικά πρότυπα: ώστε να καταφέρουμε να μετρούμε σωστά και συγκρίσιμα με άλλες αγορές τα τεχνικά και οικονομικά μεγέθη. Και αυτή η συζήτηση δεν είναι μια τεχνοκρατική κουβέντα. Αφορά και επηρεάζει όχι μόνο τους μηχανικούς αλλά κάθε πολίτη, γιατί επηρεάζει εν τέλει τις τιμές και την αξία της ακίνητης περιουσίας».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΥΞΗΣΗ, ΟΙΚΟΔΟΜΗ