Αφορολόγητο, ΔΕΗ κι εργασιακά προσφέρονται θυσία για να γυρίσει το κουαρτέτο

Πυρετός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να ετοιμαστεί το μενού των «παραχωρήσεων» προς τους θεσμούς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία θέλει με κάθε τρόπο να βρεθεί λύση, ειδικά την ώρα που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ετοιμάζονται για την δημιουργία νέων εργαλείων για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος των κόκκινων δανείων (ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank για την απορρόφηση του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης) αναζητείται φόρμουλα ανεκτού συμβιβασμού. Ήδη τον τόνο έδωσε με δηλώσεις στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε αναφερόμενος το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, το άλλο 1/3 των προαπαιτούμενων είναι σε εξέλιξη και «αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», το υπόλοιπο 1/3 «μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία».

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα του Bloomberg ο υπ. Οικονομικών έχει ήδη δεσμευθεί – μέσω συνοδευτικού εγγράφου της επιστολής Τσακαλώτου της προηγούμενης εβδομάδας- να παρουσιάσει νέα μέτρα 550 εκατ ευρώ για το 2018 που εν μέρει μόνο καλύπτουν το δημοσιονομικό «κενό» των 700 εκατ ευρώ που εκτιμούν οι θεσμοί ότι υπάρχει.

Ουσιαστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και φτάνει σχεδόν στο 2,5% του ΑΕΠ με πολλαπλάσια υπέρβαση στόχου που ήταν στο 0,5% αναμένεται να περιγράψει ακριβώς τα μέτρα για μετά το 2018, ακόμα και με αναθέωτηση συντάξεων (που ήδη γίνεται βουβά όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά συνταξιούχων) και να προαναγγείλει:

— «Κούρεμα» στο αφορολόγητο καθώς με τους υπολογισμούς των ξένων τεχνοκρατών, για κάθε 300 ευρώ «κούρεμα» στην έκπτωση φόρου ο Κρατικός Προϋπολογισμός κερδίζει περίπου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. Ευρώ,

— «Πάγωμα» στις αλλαγές στα εργασιακά για την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων

— Αποδοχή αύξησης του ορίου ομαδικών απολύσεων,

Ωθηση σε σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας με επαναφορά σχεδίου για συρρίκνωση της ΔΕΗ (που είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τη Γερμανία).

Ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας θα γίνει μεγάλο «παζάρι» καθώς ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός λόγω εγγύτητας με τις ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ εμποδίζει άλλους παίκτες να μπουν στο «παιχνίδι».

Με αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικά προσφέρει στο Βερολίνο άλλοθι να δώσει το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με παρουσία μεν του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου αλλά χωρίς τη χρηματοδότησή του.

Είναι ενδεικτικό ότι στις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που έγιναν μετά την παρουσίαση σχεδίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίστηκε ότιμια νέα δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να ξεμπλοκαριστεί μόλις το ΔΝΤ αποφασίσει να λάβει βέρος στο πρόγραμμα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 6 Φεβρουαρίου για να συζητήσει το θέμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να προσφέρει χρηματοδότηση, αλλά είναι αναγκαία η τεχνογνωσία του.

Με αυτόν τον τρόπο όπως έγινε και στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι που είναι πιο ευέλικτοι θα βρουν τις λαβές να άρουν αντιρρήσεις ενώ το Ταμείο θα βρει τη φόρμουλα να παραμείνει απουσιάζοντας από τις γραμμές ρευστότητας.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θέμα μιας ή δύο ημερών είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η αποστολή στην Αθήνα του κειμένου επί του οποίου η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί, προκειμένου να επιστρέψει το Κουαρτέτο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΕΗ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!