ααδε-προσοχή-σε-απάτη-με-επιστροφή-φόρ-1110508
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.03.2023 | 22:19

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε απάτη με επιστροφή φόρου

Νέο τρόπο βρήκαν επιτήδειοι για να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

Αυτή τη φορά εκμεταλλευόμενοι την…εφορία.

Στέλνουν μήνυμα στο υποψήφιο θύμα ότι έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή του και πως δικαιούται επιστροφή φόρου πάνω από 600 ευρώ.

Οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού για να «λάβουν» τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.

Η ΑΑΔΕ έχει προειδοποιήσει τους τους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές απάτες με επιστροφές φόρου και έδωσε οδηγίες ώστε να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων.

Η απάτη είχε ξεκινήσει με τις «αιτήσεις για επιστροφή φόρου», και τώρα συνεχίζεται με την «επιβεβαίωση επιστροφής φόρου».

«Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής. Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων» σημείωνε η ΑΑΔΕ.

Για την προστασία σας:

μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

«Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.» κατέληγε η ΑΑΔΕ.