Το 40% μικρών και πολύ μικρών εταιρειών «ελπίζουν» στη μαύρη οικονομία

Στη μαύρη οικονομία εκτιμάται ότι θα μεταφέρουν το επόμενο διάστημα τη δραστηριότητά τους τέσσερις στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εξαιτίας της παγιοποίησης των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση προκαταβολής φόρου, ΦΠΑ, ειδικών τελών, φορολογικού συντελεστή στο 29%), της συσσώρευσης οφειλών και της αδυναμίας εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής ζήτησης, δημιουργώντας και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το β’ εξάμηνο του έτους αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους περίπου 13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι, κάτι που θα δημιουργήσει κίνδυνο απώλειας 21.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%).

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία παραμένει σταθερά στο 23,8%, παρά τις διάφορες ρυθμίσεις. Πάντως η ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει κάποια πρώτα ψήγματα βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και σημάδια επιστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κανονικότητα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΑΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!