120 δόσεις: 80.000 µπήκαν στη ρύθµιση (παραδείγματα-διαδικασία)

Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ χρέη προς τα ασφαλιστικά ταµεία έχουν ρυθµιστεί στο πλαίσιο του πρόσφατου σχήµατος των 120 δόσεων. Περίπου 80.000 οφειλέτες, οι περισσότεροι µη µισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελµατίες, αγρότες, αυτοαπασχολούµενοι) αλλά και εργοδότες, έχουν σπεύσει να ρυθµίσουν τα χρέη τους. Συνολικά έχουν εισπραχθεί περί τα 63 εκατοµµύρια ευρώ είτε από εφάπαξ αποπληρωµές εργοδοτών είτε από την καταβολή της πρώτης µηνιαίας δόσης.

Σχεδόν οι µισοί (περίπου το 48%) από τους οφειλέτες που έχουν σπεύσει να ρυθµίσουν είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες µε χρέη προς τον πρώην ΟΑΕΕ. Η αµέσως επόµενη πληθυσµιακή οµάδα (περίπου το 38%) είναι εργοδότες µε οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι ρυθµίζουν και πληρώνουν είτε εφάπαξ τη βασική τους οφειλή (µε διαγραφή 100% σε πρόστιµα και προσαυξήσεις) είτε σε έως 120 δόσεις (µε κούρεµα 50% σε πρόστιµα και προσαυξήσεις). Φαίνεται πάντως πως αρκετοί εργοδότες έχουν σπεύσει να ρυθµίσουν τα χρέη τους προς το πρώην ΙΚΑ καταβάλλοντας εφάπαξ τη βασική τους οφειλή ώστε να καρπωθούν τη διαγραφή προσαυξήσεων: από τα περίπου 63 εκατοµµύρια που έχουν συνολικά εισπραχθεί, η µερίδα του λέοντος, δηλαδή πάνω από τα 45 εκατοµµύρια, προέρχεται από εργοδότες.

Αλλα 14 εκατοµµύρια προέρχονται από τους ελεύθερους επαγγελµατίες του πρώην ΟΑΕΕ. Ασθενικό είναι µέχρι στιγµής το ενδιαφέρον των αγροτών, καθώς περίπου 7.000 ασφαλισµένοι του πρ. ΟΓΑ έχουν σπεύσει µέχρι τώρα να ρυθµίσουν.

Ειδικοί εκτιµούν πως η µεγάλη χρονική περίοδος που έχει δοθεί για ένταξη στη ρύθµιση λειτουργεί µέχρι στιγµής ως… άτυπο φρένο για την αθρόα προσέλευση των οφειλετών. Υπενθυµίζεται πως οι ασφαλισµένοι οφειλέτες έχουν δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθµιση έως τις 30 Σεπτεµβρίου. ∆εδοµένου ότι πολλοί σπεύδουν τελευταία στιγµή, εκτιµάται πως συµβάλλει στη µέχρι στιγµής πορεία της ρύθµισης. Αλλος παράγοντας που επηρεάζει, κατά την άποψη ειδικών, είναι το γεγονός πως οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να ρυθµίσουν παράλληλα χρέη του 2019 µε την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων. Συνεπώς εκτιµάται πως πολλοί αναµένουν να ρυθµίσουν στις 12 δόσεις όσο περισσότερα χρέη του 2019 µπορούν και ακολούθως να εντάξουν τα παλαιότερα χρέη στις 120 δόσεις. Τα στατιστικά πάντως δείχνουν πως στη ρύθµιση εντάσσονται περίπου 600 εργοδότες την ηµέρα κατά µέσο όρο, όπως και 700 ελεύθεροι επαγγελµατίες, οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ.

Η διαδικασία

Υπενθυµίζεται πως η διαδικασία έχει δύο στάδια:

  • Το πρώτο γίνεται στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου υποβάλλεται αίτηµα προσδιορισµού / επανυπολογισµού των οφειλών. Ο επανυπολογισµός αφορά τα έτη 2002-2016 και γίνεται µε βάση το κατώτατο όριο εισφορών (117,21 ευρώ για ασφάλιση και 40,73 ευρώ για υγεία, σύνολο µηνιαίου ασφαλίστρου 158 ευρώ).
  • Στη συνέχεια υποβάλλεται αίτηµα ρύθµισης των οφειλών στον σύνδεσµο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου επιλέγονται οι δόσεις.

Στη ρύθµιση εντάσσεται το σύνολο της κύριας οφειλής προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ µε τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους έως 31-12- 2018 όπως έχει διαµορφωθεί κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης για ρύθµιση. Στις ρυθµιζόµενες οφειλές µπορούν να συµπεριληφθούν:

  1. Οφειλές που έχουν ενταχθεί στον ν. 4499/2017 (εξωδικαστικός µηχανισµός).
  2. Οφειλέςπου έχουν ενταχθεί σε προηγούµενη ρύθµιση, της οποίας οι όροι τηρούνται, µε απώλεια των διευκολύνσεών της.
  3. Οφειλές για τις οποίες εκκρεµεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 (υπερχρεωµένα νοικοκυριά – νόµος Κατσέλη).

Παραδείγµατα:

  • Οφειλέτης πρώην ΟΑΕΕ µε συνολική οφειλή 64.800 ευρώ, µετά τη ρύθµιση µε κούρεµα προσαυξήσεων κατά 85% και επανυπολογισµό της βασικής οφειλής θα οφείλει 18.041 ευρώ, δηλαδή θα έχει µείωση της τάξης των 46.759 ευρώ ή 72,2%.
  • Οφειλέτης πρώην ΟΑΕΕ µε συνολική οφειλή 52.040 ευρώ, µετά τη ρύθµιση µε κούρεµα προσαυξήσεων κατά 85% και επανυπολογισµό της βασικής οφειλής θα οφείλει 15.910 ευρώ, δηλαδή θα έχει µείωση 36.130 ευρώ ή 69,4%  Πηγή: Εθνος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, 120 ΔΟΣΕΙΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]