Έρχεται το δεύτερο ημίχρονο εξελίξεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ

  • Απο stergios
  • 5 Νοεμβρίου 2017 - 09:21
  • Comments Off

Τα δεύτερο ημίχρονο των ανακατατάξεων στον κλάδο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αναμένεται να ξεκινήσει του χρόνου σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Μεγάλα, μεσαία και μικρά σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε θέσεις μάχης ήδη για ένα τζίρο που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί από τα 14 δισεκ. (προ κρίσης) στα 9 δισεκ. περίπου. Κι αν πέρυσι η κατάρρευση της Μαρινόπουλος, αλλά και οι μειώσεις τιμών και οι προσφορές των πολυεθνικών προμηθευτών να έδωσαν οξυγόνο σε όλη την αγορά ο επόμενος χρόνος προμηνύεται δύσκολος.

Ήδη η Σκλαβενίτης απέναντι σε μικρούς και μεγάλους προσπαθεί σε όλη τη χώρα να ανακτήσει μερίδια της Μαρινόπουλος. Παράλληλα η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η συνεχής ροή προσφορών φέρνουν νέα δεδομένα. Καταλύτης για την επόμενη μέρα αναμένεται να είναι και η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις πληρωμές των 60 ημερών στα νωπά, ρύθμιση που ψηφίστηκε αλλά όλοι αναμένουν το πώς θα εφαρμοστεί σε μια αγορά που οι προμηθευτές πληρώνονται σε έκταση τριμήνου ή και τετραμήνου εκτός λίγων εξαιρέσεων.

«Τα λιανεμπόριο είναι σε μεγάλη καμπή. Οι κανόνες αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Χρειάζεται ψυχραιμία και διορατικότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακτινογραφήσουμε τους καταναλωτές μας. Να δώσουμε να καταλάβουν ότι στη δύσκολη εποχή είμαστε δίπλα τους. Αυτοί που ξέρουν και εκτιμούν σωστά θα επιβιώσουν
ανέφερε o Σταμάτης Δαυίδ, Διευθυντής Marketing, Μασούτης ΑΕ μιλώντας στο πλαίσιο του Super Market Forum 2017 που διοργανώνεται στις 3 και 4 Νοεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου.

Ο Στέλιος Λιαδάκης, Market Manager της ΑΒ Βασιλόπουλος τόνισε με τη σειρά του ότι η αγορά έχει μηδενίσει απώλειες στο 9μηνο και προέβλεψε ότι θα αλλάξει το λιανεμπόριο και όποιος έχει καλή στρατηγική θα επιβιώσει.

Ο Γιάννης Πηλίδης, Γενικός Διευθυντής, της αλυσίδας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ έκανε λόγο για δομικές αλλαγές. «Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις στις μεγάλες αλυσίδες. Στα μεσαία μεγέθη θα είναι η μεγάλη πίεση. Έχουν τα λειτουργικά των μεγάλων αλλά δεν έχουν τις δυνατότητές τους κι άρα θα συρρικνωθούν. Η μικρή αγορά θα παραμείνει στο χώρο αλλά μόνο η οργανωμένη όπως παντού στην Ευρώπη. Όποιος δεν είναι ενταγμένος σε μεγάλη ταυτότητα και οργανωμένος δεν μπορεί να επιβιώσει. Με την επέκταση των μεγάλων στις μικρές πόλεις της Ελλάδας δεν μπορεί ο μικρός να επιβιώσει αν δεν είναι οργανωμένος και έχει ταυτότητα» τόνισε ο κ. Πηλίδης και είπε με έμφαση. «Είναι μύθος ότι δεν μπορεί να επιβιώσει ο μικρός. Δεν είναι μόνο οι παροχές αλλά και τα έξοδα. Τι παίρνω και τι κόστος έχω.»

Από την πλευρά του ο Αντρέας Τσίχλης, Διευθυντής Αγορών, της «Όμιλος Σούπερ Μαρκετ Αστέρας» σημείωσε ότι η εξυπηρέτηση καταναλωτών, το στήριγμα στην τοπική αγορά και οι προσφορές που παίρνουν και οι μικρότερες αλυσίδες από τη βιομηχανία είναι τα κλειδιά επιβίωσης αλυσίδων που δεν είναι στη χωρία των μεγάλων. ‘Εχουμε δύναμη στην περιφέρεια που είναι τα περισσότερα καταστήματα. Ήταν πέρυσι μια καλή χρονιά λόγω ασθένειας μεγάλων. Επωφελούνται οι μικροί αν είναι καλοί διαχειριστές των παροχών τους» τόνισε και είπε σε μεγάλο βαθμό η αγορά έχει εξορθολογιστεί επειδή μείωσαν τιμές οι πολυεθνικές. Βγάλανε οι μεγάλες πολυεθνικές το κερί από το αυτί και μας ακούν. Είχαν ειδικούς συνεργάτες και είχαμε πολλά προβλήματα ανέφερε ο κ. Τσίχλης.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]