Τι γίνεται αν εργοδότης μου με προσβάλει επειδή έχω τατουάζ

Σύμφωνα με το άρθρο 5 §1 του ελληνικού Συντάγματος, «καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Η προστασία της προσωπικότητας όπως προβλέπεται από το ως άνω άρθρο, αφορά τον καθένα και δεν αναιρείται από την ιδιότητά του, ως εργαζομένου. Ήτοι, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη δεν του παρέχει τη δυνατότητα να καθορίζει με απόλυτο τρόπο τις εκφράσεις της προσωπικότητας του εργαζομένου. Συγκεκριμένα, οι επιλογές ενός ατόμου ως προς την εξωτερική του εμφάνιση αποτελούν εκφάνσεις της προσωπικότητάς του, προστατευόμενες κατά τα ως άνω, από το Σύνταγμα. Ο δε εργοδότης οφείλει να ασχολείται μόνο με τα επαγγελματικά καθήκοντα του εργαζομένου όπως αυτά έχουν συμβατικώς συμφωνηθεί.

Επομένως, σε περίπτωση που εργοδότης προσβάλει την προσωπικότητα του εργαζομένου, επειδή αυτός φέρει, φερειπείν μια σωματική τροποποίηση («τατουάζ»), ο εργαζόμενος δικαιούται να στραφεί κατά του εργοδότη δικαστικά. Ειδικότερα, μπορεί να ασκήσει αγωγή για ηθική βλάβη λόγω συμπεριφοράς του εργοδότη που «υπερβαίνει τα όρια του διευθυντικού δικαιώματος» ή συνιστά «καταχρηστική άσκηση» αυτού.

πηγή: dikigorosergatologos.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΤΑΤΟΥΑΖ, ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!