ΣτΠ: Καταβολή αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας από την ΕΡΓΟΣΕ - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
27
Σεπτέμβριος
Back

ΣτΠ: Καταβολή αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας από την ΕΡΓΟΣΕ

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε υπόθεση αποζημίωσης απαλλοτρίωσης ακινήτου από την ΕΡΓΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, αν και το ποσό της αποζημίωσης είχε κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Ταμείο) και δεν ξεπερνούσε τα 1.200 ευρώ, η αναφερόμενη αδυνατούσε να το εισπράξει, καθώς η αρμόδια υπηρεσία της ζητούσε δικαστική απόφαση αναγνώρισης δικαιούχου. Σύμφωνα με τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων προβλέπεται εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης της απόφασης αναγνώρισης, στην περίπτωση που η αποζημίωση δεν υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, η ΕΡΓΟΣΕ αποφάσισε ότι η απλούστερη αυτή διαδικασία θα εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση και μόνο σε ιδιάζουσες περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας ή άλλου είδους κοινωνικών, ανθρωπιστικών προβλημάτων τα οποία θα αποδεικνύονται με την προσκόμιση σχετικών εγγράφων/δικαιολογητικών. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη η ΕΡΓΟΣΕ τροποποίησε την απόφαση επιτρέποντας την καταβολή αποζημίωσης για απαλλοτρίωση, μέχρι 1.500 ευρώ με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης περί της κυριότητας του ακινήτου.

ΣΥΝΟΨΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!