στε-εξαφανισμένο-το-δημόσιο-στην-πρ-930563
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ | 08.04.2022 | 21:42

ΣτΕ: «Εξαφανισμένο» το Δημόσιο στην προσφυγή ανεμβολίαστων για το πρόστιμο των 100 ευρώ

ΣτΕ: Απουσία… Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ότι έχει να κάνει με τις αιτήσεις ανεμβολίαστων για COVID-19, που ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, για τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ.

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου εκτός ότι απουσίαζαν, δεν έστειλαν καν φάκελο στο δικαστήριο.

Ζήτησαν ωστόσο εγγράφως την αναβολή της συζήτησης των υποθέσεων.

Μάλιστα δήλωσαν (εγγράφως) ότι, σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί το αίτημα τους για αναβολή, δεν θα έχουν φυσική παρουσία στην Ολομέλεια του ΣτΕ και για το λόγο αυτό κατέθεσαν δήλωση παράστασης.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους και η συζήτηση προχώρησε, ενώ η τακτική και η περιφρονητική στάση του δικαστηρίου, δέχτηκε έντονη κριτική από τους συνηγόρους υπεράσπισης των προσφευγόντων.

Στο δικαστήριο, η πλευρά των ανεμβολίαστων χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, που επεβλήθη από την Κυβέρνηση, ενώ υποστήριξαν ότι αποτελεί «ωμό ανήθικο εκβιασμό», αφού τίθεται το δίλημμα «ή εμβόλιο ή το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ».

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσαν να επιβληθούν άλλα ηπιότερα μέτρα, εκτός του προστίμου.

Οι πλευρά των ανεμβολίαστων τόνισε ότι, εάν το ΣτΕ απορρίψει τις αιτήσεις τους, για ακύρωση του προστίμου, τότε η Πολιτεία θα προχωρήσει ένα ακόμα βήμα και θα τους υποχρεώνει, να πληρώνουν τα νοσήλια σε περίπτωση κατά την οποία νοσήσουν.

Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι όλοι άνω των 60 ετών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.