ν-σ-υπεσ-ψηφίστηκαν-διατάξεις-για-δημο-1109223
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ | 28.02.2023 | 21:12

Ν/σ ΥΠΕΣ: Ψηφίστηκαν διατάξεις για δημοσίους υπαλλήλους, διοριστέους ΑΣΕΠ, «Βοήθεια στο Σπίτι» (τροπολογία)

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα καινοτομίας στο Δημόσιο.

Το σχέδιο νόμου με πλήρη τίτλο «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» ψηφίστηκε υπέρ επί της Αρχής από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας (όπως σε όλες το τελευταίο διάστημα), ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν παρουσιάζουν άρθρα στο ν/σ, αλλά και στην τροπολογία που κατατέθηκε, όπως:

Παράλληλα, η τροπολογία ενσωματώνει διάταξη και για την προθεσμία ανακήρυξης εκλογικών συνδυασμών.

Επιπλέον, στην τροπολογία του ΥΠΕΣ, ενσωματώθηκε διάταξη, που αφορά το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»:

 

 

Καθώς και διάταξη για την ανασύνταξη πινάκων διοριστέων της προκήρυξης 2Κ/2019 (συμμόρφωση με δικαστική απόφαση):

 

 

 

Nομοθετικές βελτιώσεις και προσθήκες για διαγωνισμό ΑΣΕΠ και οφειλές σε Δήμους

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, νωρίτερα, προχώρησε σε νομοθετικές βελτιώσεις και προσθήκες που οι περισσότερες ήταν αμιγώς νομοτεχνικού χαρακτήρα, ενσωματώνοντας ορισμένες αλλαγές είχε προαναγγείλει και στην Επιτροπή της Βουλής. Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις θέσεις της ΑΑΔΕ με ρύθμιση αφαίρεσε τη βάση του 50% ανά μάθημα για να θεωρείται κάποιος επιτυχών και έθεσε ως ενιαία βάση, το 50% ως μέσο όρο βάσης στο σύνολο των μαθημάτων.

Σε σχέση με τις παραγραφές των απαιτήσεων των δήμων, μετά από συζήτηση που είχε με το Υπουργείο Οικονομικών παραμένει μεν η πενταετής παραγραφή για τη βεβαίωση είσπραξης, αλλά και μια διετία στους δήμους, προκειμένου βεβαιωθείσες οφειλές να μπορούν να ενεργοποιηθούν για να τις εισπράξουν, έτσι ώστε για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός από τη διάταξη αυτή.

Τέλος, κ. Βορίδης έκανε δεκτή την τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη για την συνυπηρέτηση τριτέκνων και πολυτέκνων. Όπως, επίσης, μετά από μια βελτίωση και την τροπολογία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου που αφορά στην κάλυψη των θανότων του σεισμού στο δήμο Μινώα Πεδιάδας και από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Αναλυτικά η τροπολογία του ΥΠΕΣ στο ν/σ