ελάχιστες-οι-αντιρρήσεις-για-τους-δασ-42292
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ | 10.05.2017 | 14:32

Ελάχιστες οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες – Συνεχίζεται η καταγραφή

Η Πάτρα, το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Εδεσσα αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες. Ακολουθούν οι Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας, ο Πολύγυρος στη Χαλκιδική και η Ερέτρια στην Εύβοια, όπου κατατέθηκε μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων. Σε επίπεδο νομού, οι περισσότερες αντιρρήσεις –τόσο σε πλήθος όσο και στην έκταση που αντιστοιχούν– βρίσκονται στη Μεσσηνία και την Ηλεία.

Ενας μήνας απέμεινε μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι ακόμα ασθενικός. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της εταιρείας Εθνικό Kτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), το σύνολο των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί είναι μόλις 9.914 και αντιστοιχούν σε 20.185 στρέμματα. Αν δούμε τα στοιχεία σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού), τότε η περιοχή με τις περισσότερες αντιρρήσεις, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, είναι η Μεσσηνία με 2.176 αντιρρήσεις για τον «χαρακτήρα» 5.868 στρεμμάτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ηλεία, με 1.692 αντιρρήσεις για 3.763 στρέμματα, και η Αχαΐα, με 1.378 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα. Ψηλά βρίσκεται και η Εύβοια, με 1.263 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα.

Αν ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά, σε επίπεδο (προ-καποδιστριακών) δήμων, οι περισσότερες αντιρρήσεις μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί για τον δασικό χάρτη του Δήμου Πάτρας (156). Ακολουθεί το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Εδεσσα με 144 αντιρρήσεις, οι Γαργαλιάνοι με 111, ο Πολύγυρος με 100, η Ερέτρια με 99, ο Ερινέος Αχαΐας με 89, η Λαμία με 73, οι Πετριές με 72 και τα Φιλιατρά Μεσσηνίας με 64.

Αττική

Στην Αττική, έχουν υποβληθεί 57 αντιρρήσεις στον δασικό χάρτη του Γραμματικού, 52 στη Μάνδρα, 49 στον Βαρνάβα, 48 στον Ασπρόπυργο και 47 στο Καπανδρίτι.

Οσον αφορά την έκταση στην οποία οι αντιρρήσεις σε μια περιοχή συνολικά αντιστοιχούν: οι περισσότερες βρίσκονται στο Αλιβέρι και στον Aγιο Ιωάννη της Εύβοιας (478 και 445 στρέμματα αντίστοιχα). Ακολουθούν το Καλό Νερό Μεσσηνίας, η Μέλισσα Ηλείας, οι Κάρυστος Εύβοιας, ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, το Ηράκλειο Κρήτης και τέσσερις περιοχές της Μεσσηνίας: Γαργαλιάνοι, Δασοχώρι, Βασιλίτσι και Φιλιατρά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους δασικούς χάρτες, η συμμετοχή των δήμων στη διαδικασία παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Οι δήμοι (οι πολεοδομίες) οφείλουν να καθορίσουν επάνω στον χάρτη τα όρια των οικισμών (νόμιμα ή μη) και τους οικισμούς αυθαιρέτων. Ομως μόνο 49 από τους 120 (καλλικρατικούς) δήμους στους οποίους γίνεται ανάρτηση χάρτη έχουν συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (80 από τους 325 σε επίπεδο χώρας, ήτοι 24,6%).

«Εως 12 Ιουνίου»

Το θέμα σχολίασε χθες ο αναπλ. υπουργός Σ. Φάμελλος: «Εως τις 12 Ιουνίου οι δήμοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να αποστείλουν τα στοιχεία των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στην ΕΚΧΑ. Ειδάλλως, ο πολίτης θα πρέπει να εμπλακεί σε μια διαδικασία αντιρρήσεων και να καταβάλει και τέλος αντιρρήσεων, ενώ δεν θα έπρεπε, και θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων», ανέφερε.

πηγή: Καθημερινή