Αυξάνεται στα δύο χρόνια η ποινή φυλάκισης για βανδαλισμούς μνημείων

Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη καθώς και με χρηματικό πρόστιμο θα βρίσκονται πλέον όσοι καταστρέφουν μνημεία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο ιδίως στο κέντρο της Αθήνας.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των ποινών απεκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναμένονται να ψηφιστούν έως το τέλος του έτους έχει προτείνει τον διπλασιασμό της ποινής για βανδαλισμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από ένα σε δύο έτη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η σχετική πρόταση θα γίνει αποδεκτή.

Την πρόταση για αυστηροποίηση των ποινών χαιρέτισε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος κατέθεσε μάλιστα στη Βουλή φωτογραφίες από βανδαλισμούς αγαλμάτων του Κωστή Παλαμά, της Κυβέλης κτλ.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε, όμως, να υπάρξει και αυστηρή εφαρμογή του νόμου με συλλήψεις των δραστών και την παραπομπή τους σε δίκη. «Να μην αυστηροποιήσουμε απλώς τον ποινικό κώδικα και μείνει στο συρτάρι» είπε ο κ. Κακλαμάνης και υποστήριξε ότι αν είχε μπει κάποιος φυλακή για τέτοιο αδίκημα θα έστελνε το μήνυμα και στους υπολοίπους για τον τερματισμό των καταστροφών. «Αν δεν μπει κάποιος φυλακή δεν δίνεται το μήνυμα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι το 2015 ασκήθηκαν 16 ποινικές διώξεις για καταστροφή μνημείων που κατέληξαν σε τρεις καταδίκες, ενώ το 2016 ασκήθηκαν 17 διώξεις και υπήρξαν 4 καταδίκες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπόλοιπες διώξεις δεν οδήγησαν υποχρεωτικά σε αθωωτική κρίση καθώς ενδέχεται να εκκρεμεί ακόμη δικαστική απόφαση.

πηγή: m.news247.gr

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ, ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!