ζήτησαν-λύτρα-οι-χάκερς-από-τα-ελτα-950828
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.03.2022 | 08:58

Ζήτησαν λύτρα οι χάκερς από τα ΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ: Τη «ταυτότητα» των δραστών της κυβερνοεπίθεσης στα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιχειρούν να διαπιστώσουν οι αρχές. Εξετάζουν εάν το κακόβουλο λογισμικό προήλθε από Έλληνες, Τούρκους ή ακόμα και Ρώσους χάκερς, που ενδεχομένως στοχοποιούν ευαίσθητες υπηρεσίες.

Οι κυβερνοεγκληματίες κατάφεραν να «μολύνουν» το πληροφοριακό σύστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων χρησιμοποιώντας «λυτρισμικό» (Ransomware), δηλαδή λογισμικό που απαιτεί λύτρα. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο ιό κρυπτογράφισης τον οποίο χρησιμοποιούν χάκερς που βάζουν στο στόχαστρο εταιρείες. Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να «κλειδώσει» μια συσκευή ή να «κρυπτογραφήσει» τα περιεχόμενά της, προκειμένου να εξαναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να καταβάλει λύτρα, χωρίς εγγυήσεις και υπόσχεση αποκατάστασης της πρόσβασης. Για να μην υπάρξει απώλεια δεδομένων χρειάζεται, να υπάρχει off-line αντίγραφο ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, «δεν έχει διαπιστωθεί καμία διαρροή προσωπικών πληροφοριών ή άλλων δεδομένων έως τώρα», ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάκτησης από back up.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν μπήκε καν σε διάλογο με τους χάκερ. Η κυβερνο-επίθεση έγινε στις θυρίδες και το σύστημα μεταφοράς πακέτων και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις.

Μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος, τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, δε θα μπορούν να εξυπηρετούν εισπράξεις λογαριασμών, αποστολές αλληλογραφίας και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας.