ζάκυνθος-ένα-βήμα-από-την-κατάσταση-έκ-708605
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.12.2019 | 14:01

Ζάκυνθος: Ένα βήμα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω απορριμμάτων

Mεγάλος όγκος απορριμμάτων έχει αρχίσει να σωρεύεται στη Ζάκυνθο γύρω από κάδους, μετά τη διακοπή της αποκομιδής από την περασμένη Τετάρτη, με τη δημοτική αρχή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι αυτό για να βρεθούν γρήγορα οι πόροι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην επιστρέψει ο εφιάλτης στο νησί, όπως τα Χριστούγεννα του 2017, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων σταμάτησε, καθώς η μονάδα προσωρινής διαχείρισης στην περιοχή Λίβας έκλεισε με πρωτοβουλία της ιδιωτικής εταιρείας που είχε την ευθύνη γι’ αυτό. Η εταιρεία επικαλείται ως αιτία τις ανεξόφλητες οφειλές του Δήμου προς την εταιρεία, ενώ ο Δήμος επικαλείται την ελλειμματική διαχείριση του χώρου από την εταιρεία.

«Η αποκομιδή έχει σταματήσει, όμως θα φροντίσουμε, ώστε τα επόμενα 24ωρα τα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν στον Λίβα μερικά σκουπίδια ακόμα, από σημεία που ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος όπως για παράδειγμα, από το νοσοκομείο και από τα σχολεία», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ζακυνθίων και υπεύθυνος για θέματα Καθαριότητας, Δημήτρης Κουτσογιάννης.

Μία πιθανή λύση που εξετάζει η δημοτική αρχή είναι να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο και άμεσο ενδιαφέρον από τα αρμόδια υπουργεία και να προχωρήσει έστω για το επόμενο χρονικό διάστημα η μεταφορά των απορριμμάτων είτε στην Ηλεία (ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς) είτε στο Αγρίνιο.

Μία ακόμα κίνηση είναι να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ καθώς, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Δήμαρχος, δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα η κατάσταση στον Λίβα να περιέλθει σε τέλμα.

Επίσης, ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι να αναλάβει το προσωπικό του Δήμου τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου.