ζακ-κωστόπουλος-ο-ιατροδικαστής-του-κ-539078
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.12.2021 | 08:53

Ζακ Κωστόπουλος: Ο ιατροδικαστής του κοσμηματοπώλη δεν ήθελε να τον ρωτούν για την αιτία θανάτου

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ιατροδικαστή-πραγματογνώμονα που όρισε η πλευρά της υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη στην δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως ο 33χρονος «δεν ήταν ένα υγιές άτομο» και πως δεν μπορεί να επέλθει θάνατος σε ένα υγιές άτομο από χτυπήματα σαν αυτά που δέχθηκε το θύμα, δηλαδή «κακώσεις μαλακών μορίων». Κατά την εκτίμηση του, ο θάνατος του Ζακ προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις που «προϋπήρχαν και οφείλονται σε υποκείμενα νοσήματα».

Ο μάρτυρας είχε μεγάλη ένταση στη φωνή του ενώ σε κάποιες ερωτήσεις του απαντούσε κοφτά, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου αλλά και του εισαγγελέα.

Η κατάσταση έγινε πιο εκρηκτική όταν ο μάρτυρας, κατά την διάρκεια επισταμένων ερωτήσεων περί της άποψης που σχημάτισε για τα ακριβή αίτια θανάτου του θύματος, είπε στο δικαστήριο εκνευρισμένος «Δεν θέλω να ξαναερωτηθώ γι’ αυτό το πράγμα». Ο εισαγγελέας του απάντησε πως δεν δείχνει κανέναν σεβασμό στο δικαστήριο και του είπε κοφτά πως «το πόσες ερωτήσεις θα σας τεθούν θα το κρίνει το δικαστήριο.

Ο κ. Αλεξάνδρου, τέταρτος ιατροδικαστής που καταθέτει στη δίκη, κατέθεσε πως διαφωνεί πλήρως με τους συναδέλφους του σχετικά με τον θάνατο του 33χρονου, τον οποίο αποσυνδέει πλήρως με όσα έγιναν στον χώρο που βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο του εντολέα του. «Κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζακ» είπε ο μάρτυρας και υποστήριξε ότι το θύμα είχε μακρά σοβαρή ηπατική βλάβη αλλά και θέματα με την καρδιά εξαιτίας αγωγής που λάμβανε. Δηλαδή, αν καθόταν στο σπίτι του εκείνη τη μέρα, θα είχε πεθάνει;» ρώτησε τον μάρτυρα ένορκος, με τον κ. Αλεξάνδρου να απαντά «είμαι ιατροδικαστής, όχι ο μάντης Κάλχας».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Συνέχιση της διαδικασίας: 12:55.
Παπαπαντ.: Κα πρόεδρε, για τους μάρτυρες μήπως θα ήταν σκόπιμο να βάλουμε ένα πλάνο, γιατί έρχονται και ρωτάνε.
Πρ.: Να περάσει ο κ. Αλεξάνδρου.
Πρ.: Τι ειδικότητα έχετε;
Αλεξ.: Είμαι ιατροδικαστής. Έχω κληθεί να εξηγήσω την νεκροψία-νεκροτομή, τα ιστολογικά κτλ.
Πρ: Τι ειδικότητα έχετε;
Αλεξ: Είμαι ιατροδικαστής, η ειδικότητα είναι 5 έτη.
Πρ.: Είστε στο δημόσιο;
Αλεξ.: Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας γιατί οι προκυρήξεις έχουν να γίνουν πέντε χρόνια.
Πρ.: Να σας ξέρουμε λοιπόν γιατί έχουμε κι άλλες υποθέσεις. Πότε σας ανέθεσαν να είστε ο ιατρικός σύμβουλος; Ήσασταν παρών στην νεκροψία/νεκροτομή;
Αλεξ: Μου τέθηκαν και τα αποτελέσματα της έκθεσης, το βιντεοληπτικό που υπάρχει στα σόσιαλ, όπως και η έκθεση που έχει συνταχθεί από τον υποφαινόμενο, έχει συνταχθεί για να επεξηγήσω τα αίτια θανάτου. Από κανέναν ιατροδικαστή δεν χαρακτηρίστηκαν θανατηφόρες οι βλάβες, 23 ήτανε. Έχουμε μια ισχαιμικού τύπου αλλοίωση του μυοκαρδίου που δεν χρονολογείται πουθενά, που κατ’ εμέ για να αποφανθεί, έχει τα ιστολογικά, συνεργασία με εντολοδόχο αρχή. Εδώ υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Κανένας ιατροδικαστής δεν εξέφρασε, δεν είπε ότι οι σωματικές κακώσεις είναι θανατηφόρες. Επίσης είναι βλάβες μαλακών μορίων, δέρμα και υποδόριο δηλαδή. Μιλάμε για μαλακά μόρια. Είναι σημαντικό αυτό και πρέπει να κατανοηθεί από την έδρα σας. Έχουμε την ορολογία ότι απεβίωσε από ισχαμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι προσφάτως ή προγενέστερες. Στις εκθέσεις, όταν έχουμε και ζητείται επισταμένως να χρονολογηθεί, οι εκθέσεις που έχω διαβάσει αναφέρουν την ώρα, αν είναι περίπου τριών ωρών, εννιά ωρών. Αναφέρουν το χρονικό διάστημα εγκατάστασης της ισχαιμίας ή του εμφράγματος. Και έχουμε πάει διά της ατόπου απαγωγής να αναφέρουν ότι οι ισχαμικού αλλοιώσεις μαλακών μορίων και όλο αυτό το αποδίδουν σε ένα μηχανισμό στρες, δηλαδή μια καταπόνηση τάσης. Και μου έχουν αναφέρει ότι δεν έχει τεθεί υπόψιν τους η συμπληρωματική έκθεση.
Πρ: Πού οφείλεται ο θάνατος;
Αλεξ.: Έτσι μπράβο με διευκολύνετε. Έχουμε δύο στοιχεία τις ισχαμικού τύπου αλλοιώσεις και το άλλο είναι ένα πνευμονικό οίδημα. Εδώ η περίπτωση είναι η συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, γιατί η καρδιά δυσλειτουργεί και λόγω της δυσλειτουργίας δεν μπορεί να πάρει υγρό και αρχίζει να συσσωρεύεται υγρό. Αυτό είναι στην συγκεκριμένη.
Άρα έχουμε ανάμεσα στις κυψελίδες υγρό. Σε όλη τη βιβλιογραφία αν ανατρέξετε, τα μακροφάγα στρατολογούνται και αναφέρονται ως κύτταρα καρδιακής κάμψης. Τα μακροφάγα έχουν επέλθει στο χρόνο τουλάχιστον 24 ώρες μετά. Πάμε λοιπόν στη συμπληρωματική που επισταμένως ζητήθηκε, για να δούμε αυτή η ισχαμικού τύπου αλλοίωση ποια ειναι; Σε ό,τι βιβλίο και να πάτε, υπάρχουν αναφορές ότι το οίδημα ανάμεσα στις μυοκαρδιακές ίνες δεν επέρχεται πριν του τετραώρου[…]
Και μάλιστα αναφέρουν οι συνάδελφοι ότι αναφέρουν ισχαιμικού τύπου επειδή δεν υπήρχε στεφανιαία νόσος. Και δεν αναφέρουν τον χρόνο. Τα βιβλία αναφέρουν ότι τα μακροφάγα που φαγοκυτταρώνουν αιμοσιδηρίνη, αναφέρεται ότι τουλάχιστον μια φορά έχει δημιουργηθεί πνευμονικό οίδημα, όταν εμφανίζονται αυτά τα μακροφάγα. Αιτία έχουμε δεχθεί ότι έχει κάνει μια κάμψη ο άνθρωπος και παραπαίει. Από το βιντεοληπτικό υλικό αν δείτε, η παραπαίουσα εικόνα είναι ήδη από τη στιγμή που βρίσκεται στο κοσμηματοπωλείο. Δε μπορείς να ξεχωρίσεις το στρες, το οποίο έχουν αναφέρει οι εξαίρετοι συνάδελφοι, διά της ατόπου… Μιλάμε για το στρες των κακώσεων; Που σπάμε το τζάμι; Ποιο είναι εκείνο το στρες; Κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζαχαρία Κωστόπουλου.
Κανένας δεν σχολίασε, εκτός από τον κ. Καλόγρηα την ηπατική βλάβη. Ξέρετε τι σημαίνει στεάτωση του ήπατος; Μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Εδώ λοιπόν ο αείμνηστος έπασχε από τη στεάτωση την καθολική, οι διαταραχές ήπατος υπάρχουν, δεν αναφέρθηκε η ανοσοκαταστολή, ενώ και ο ίδιος έχει αναφέρει ότι ήταν οροθετικός. Ήταν, βάσει και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό έλεχο για την αντιρετροϊκή. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Zαχαρίας Κωστόπουλος δεν ήταν ένα υγιές άτομο και σε καμία περίπτωση σε ένα υγιές άτομο, οι κακώσεις των μαλακών μορίων δεν μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο.
Εισ: Δηλαδή εσείς ποια θεωρείτε ότι είναι η αιτία θανάτου;
Αλεξ.: Οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις που έχουν εγκατασταθεί σε προγενέστερο χρόνο του συμβάντος. Ποια ήταν η πρώτη επιπλοκή της ισχαιμίας του; Ο αιφνίδιος θάνατος. Δεν μπορούμε να τεκμηριώώσουμε χρονικά, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία. Άρα μπορούμε να δούμε το πνευμονικό οιδημα και τα μακροφάγα. Επιβεβαιώνουμε ότι το πνευμονικό οίδημα είναι λόγω της καρδιάς, και σας επαναλαμβάνω, έχω διαβάσει εκατοντάδες εκθέσεις […]
Και πάμε και στο επόμενο κομμάτι, το οποιο αυθαιρέτως ο τεχνικός σύμβουλος έχει καταγράψει ως υπαραχνοειδή αιμορραγία. Εδώ λοιπόν όταν ένας παθολογοανατόμος κοιτάζει στο μικροσκόπιο αναφέρει αυτή την εξαγγείωση […]
Την ώρα που η καρδιά δυλειτουργεί είναι πολύ λογικό να γίνεται αυτή η μεταφορά του υγρού στοιχείου. Αυτή λοιπόν μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να γίνει και η εξαγγείωση […]
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει υπαραχνοειδής αιμορραγία, θα μιλάγαμε για θανατηφόρα βλάβη. Ο υπαραχνοειδής χώρος είναι ενιαίος.
Πρ.: Υπάρχει υπαραχνοειδής αιμορραγία εδώ;
Αλεξ.: Σε καμία περίπτωση!
Επίσης επειδή η σύζυγος τυγχάνει παθολογοανατόμος, και μπορεί να τύχει όταν κόβεις το παρασκεύασμα να γίνει λάθος, και να βγει θετικό.
Εισ: Λέτε λοιπόν ότι οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις οφείλονται σε καρδιακή αρρυθμία;
Αλεξ: Αυτό δεν το γνωριζω.
Εισ.: Και πού οφείλεται αυτό;
Αλεξ: Στα υποκείμενα νοσήματα που είχε.
Εισ.: Και ποια είναι τα υποκείμενα;
Αλεξ.: Και στην ανοσοκαταστολή, η μακροφυσαλώδης στεάτωση του ήπατος…
Εισ.: Αυτά που λέτε μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο;
Αλεξ.: Όχι είναι επιβαρυντικός παράγοντας.
Εισ: Άρα τις μας λέτε;
Αλεξ.: Ότι είναι επιβαρυντικός, δεν ήταν αιτία θανάτου. Για παράδειγμα στις νεκροτομές οφείλουμε να αναφέρουμε κείμενα νοσήματα που έχει. Εδώ παρουσιάζεται σαν υγιής άνθρωπος, ενώ θα έπρεπε να τα πούμε αυτά στην έδρα σας. Ούτε εμπάθεια έχουμε με τον αείμνηστο, ούτε με την οικογένεια! Πρέπει να αποσαφηνίσουμε δύο-τρία πραγματάκια.
Σύνεδρος: Κατά τη δική σας κρίση, είπατε ότι είχε προηγούμενα προβλήματα με την καρδιά του.
Αλεξ: Δεν είναι κατά τη δική μου γνώμη…
Σύνεδρος: Κατά δική σας κρίση είναι, γιατί εδώ ακούσαμε και άλλες απόψεις.
Σύνεδρος: Την τελευταια κλωτσιά που φαίνεται να δίνει ο ένας κατηγορούμενος, δεν είναι ικανή να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο αιμορραγία στον εγκέφαλο; Γιατί μας είπατε ότι ήταν οργανική η αιμορραγία στον εγκέφαλο.
Αλεξ. :Όχι, δεν είπα αυτό. Θέλω να με ακούσετε επειδή είναι ιατρικοί όροι είναι σαν να επεμβαίνω εγώ στο 308, στο 309 του ΠΚ.
Σύνεδρος: Είπατε ότι η αιμορραγία στον εγκέφαλο προκλήθηκε από οργανικά αίτια. Θέλω να μου πείτε αν αυτό το τελευταίο χτύπημα που δέχτηκε θα μπορουσε να επιφέρει εξαγγειακή αιμορραγία.
Αλεξ.: Εδώ βλέπετε ότι υπάρχει καταστολή έτσι τον πατάνε, εδώ…
Σύνεδρος: Μη μας περιγράφετε το περιστατικό.
Εισ: Δεν θα μας περιγράψετε το περιστατικο, το βλέπουμε κι εμείς.
Αλεξ.: Το τελευταίο χτύπημα…
Εισ: Περιμένετε.
Σύνεδρος: Το δικαστήριο σάς απευθύνεται με σεβασμό, και με σεβασμό θα απευθυνεστε κι εσείς
Αλεξ.: Δεν είναι πρώτη φορά που είμαι σε ΜΟΔ.
Σύνεδρος: Το τελευταίο χτύπημα τί είναι ικανό να επιφέρει;
Αλεξ.: Τι παπούτσια φοράει ο δράστης; Φοράει γαλότσα;
Σύνεδρος: Κα πρόεδρε, σας παρακαλώ.
Εισ.: [φωνάζει προς τον μάρτυρα] Να σας πω γιατί έχετε ένταση; Είστε μάρτυρας!
Πρ.: Ξέρετε τι συμβαίνει; Σκέφτεστε γρήγορα και πρέπει να ακούσετε την ερώτηση πρώτα.
Σύνεδρος : Έστω ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, αυτό το χτύπημα που δέχεται στο κεφάλι, θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία σε έναν άνθρωπο;
Αλεξ.: Θα σας απαντήσω ιατροδικαστικά.
Συνεδρος: Ναι! Γι’ αυτό σας έχουμε εδώ…
Αλεξ: Έχουμε ένα λάκτισμα, ανοίγοντας το σκαλπ κατά τη νεκροτομή θα έπρεπε, αν ήταν τόσο σφοδρό…
Σύνεδρος: Μα, το είδατε; Δεν απαντάτε σαφώς.
Αλεξ.: Δεν μ’ αφήνετε να ολοκληρώσω την τεκμηρίωση. Περιγράφεται στην έκθεση πουθενά δεξιά […] εννοιακά; Άμα πάρω και κλωτσήσω κάποιον […] [με ένταση στη φωνή] [δείχνει πως κλωτσάει]
Πρ.: Οργανικό στρες δεν θα μπορούσε να προκαλέσει;
Σύνεδρος: Δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η κλωτσιά αιμορραγία;
Αλεξ.: [Σε ανεβασμένο τόνο] Δεν μου τέθηκε τίποτα τέτοιο υπόψη, ουδεμία σχέση είχε το λάκτισμα αυτό με ισχαμικού τύπου αλλοιώσεις.
Σύνεδρ: Δε ρωτήθηκε βεβαια.
Σύνεδρος: Δεν ρωτηθηκε αυτό, αλλά δεν θέλετε να απαντήσετε αυτή την ερώτηση;
Ένορκος: Aν δεν είχε φύγει από το σπίτι του θα είχε πεθάνει;
Aλεξ.: Και πού θέλετε να το ξέρω αυτό τι είμαι ο μάντης Κάλχας;
Παπαρρουσ.: Φαίνεται ότι διαφωνείτε με την έκθεση των ιατροδικαστών.
Αλεξ: Αλεξάνδρου Παντελής, ιατροδικαστής.
Παπαρ.: Σας άκουσα, συστηθήκατε… Είναι ελλειματική η έκθεση;
Αλεξ.: Γιατί προσπαθείτε να με πάτε εκεί που θέλετε;
Παπαρ.: Μιλάει [η δική σας έκθεση] για σοβαρές ελλείψεις.
Αλεξ.: Δεν είπα για σοβαρές ελλείψεις. Είπα ότι δεν ελήφθη υπόψιν.
Παπαρ.: Ναι αλλά κατάθεσε ο κ. Καλόγρηας.
Αλεξ.: Διίστανται οι επιστημονικές απόψεις.
Παπαρρ.: Εκφέρετε λοιπόν μια άλλη άποψη, που είπατε ότι είχε προκληθεί ισχαιμικό ώρες πριν.
Αλεξ.: Ανέφερα προγενέστερο του συμβάντος.
Παπαρρ.: Ώρες; Πόσες ώρες;
Αλεξ.: Αναφέρεται ότι τα μακροφάγα…
Παπαρρ.: Δε θέλω τα μακροφάγα, θέλω την ώρα να μου πείτε. Άρα μας λέτε ότι 4 ώρες πριν υπέστη ισχαιμικό;
Aλεξ.: Η καρδιά δυσλειτουργούσε, όχι απαραίτητα εκείνη τη στιγμή, μπορεί και πιο πριν και τεκμηριώνεται ότι το οίδημα είναι προγενέστρο χρόνου του συμβάντος,
Παπαρρ.: Άρα λέτε ότι είχε αρχίσει η επιθανάτιος διαδικασία πριν το συμβάν που δικάζουμε σήμερα;
Aλεξ.: Μην αναφέρετε ορολογίες που δεν είναι…
Παπαρ.: Προσπαθώ να βγάλουμε ένα συμπέρασμα εκλαϊκεύοντας πολλές φορές και τους ιατρικούς όρους. Να πάμε στα συμπεράσματα της έκθεσής σας, ότι ο θάνατός του δεν έχει σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που υπέστη από τους κατηγορουμένους;
Αλεξ.: Δεν μπορουν να επιφέρουν βαθμό στρες, στρεσογόνος παράγοντας θεωρείται και ο εγκλεισμός του αείμνηστου μέσα στο κοσμηματοπωλείο.
Παπαρ.: Πολλες φορές ρωτήθηκε ο κ. Καλόγρηας και είπε ότι όταν λέμε στρες, εννοεί το οργανικό στρες.
Αλεξ: Συμφωνώ. Όταν εγώ διαπληκτιστώ με έναν άνθρωπο στον δρόμο, αυτό είναι ένα ψυχολογικό στρες, και αυτό μπορεί να γίνει οργανικό γιατί εκκρίνεται αδρεναλίνη. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι το ψυχολογικό στρες από μόνο του γίνεται οργανικό, τα αγγεία στέλνουν αίμα, αν παρατηρήσατε επίσης μέσα στην εικόνα που είδαμε, ο πυροσβεστήρας πιάνεται με τα δύο [κάνει την κίνηση] με το ζόρι, θεωρείται αυτό το άτομο νηφάλιο;
Παπαρρ.: Τι εννοείται νηφάλιο; Οι τοξικολογικές έχουν γίνει!
Παπαρρ.: Εδώ έχουμε να χειριστούμε πολλά ζητήματα. Ή ότι πέθαινε ή ότι ήταν ταύρος εν υαλοπωλείω, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση.
Παπαρρ.: Είχε αρχίσει να εκδηλώνεται η νόσος που τον οδήγησε στον θάνατο πριν τα κρίσιμα συμβάντα που εξετάζουμε;
Αλεξ: Επαναλαμβάνω ότι είχαμε αιφνίδιο θάνατο, δεν είχαμε εκδηλώσεις. Και αν μπορούμε να συνδέσουμε τους εμέτους από το προηγούμενο βράδυ θα μπορούσε να συνδεθεί με την ισχαιμία.
Παπαρρ.: τα χτυπήματα που δέχθηκε δεν είχανε καμία σχέση;
Αλεξ.: Με ρωτάτε για το στρες αυτή τη στιγμή;
Παπαρρ.: Αποδέχεστε το μηχανισμό στρες;
Αλεξ.: Τα χτυπήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.
Παπαρρ.: Η έκθεση είναι σαφής, δηλαδή η έκθεση πάσχει;
Αλεξ.: Διά της ατόπου απαγωγης η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο άνθρωπος αυτός δεν απεβίωσε απο αυτά που αναφέρουν οι συνάδελφοι. Θα μπορούσε να έχει γίνει μια αρρυθμία ή ένας αγγειοσπασμός. Τι μπορούμε να πούμε ως ιατροδικαστές; Ότι από τη μία το οίδημα του μυοκαρδίου και από την άλλη το πνευμονικό δεν μπορούν να μην καταγραφούν ως σημαντικά.
Παπαρ.: Άρα έρχεστε στα λόγια μου ότι βρέθηκε στα πόδια των κατηγορουμένων. Από ποιον σας δοθηκε η εντολή για την έκθεση;
Αλεξ.: Από την οικογένεια του κ. Δημόπουλου, αλλά γιατι με ρωτάτε;
Πρ: Κάποιο λόγο θα έχει…
Παπαρρ.: Μήπως θυμάστε ποια ήταν η εντολή που σας δόθηκε;
Αλεξ.: Να περιγράψω τις κακώσεις, και αυτές μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο.
Παπαρρ.: Κι εσείς καταλήγετε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια μεταξυ των χτυπημάτων και του θανάτου;
Αλεξ.: Επαναλαμβάνω, άμα μιλάμε γα τα χτυπήματα, δεν έχουν χαρακτηριστεί από κανέναν θανατηφόρα, οι κακώσεις αυτές. Εδώ εγώ έχω έρθει με εντολή συγκεκριμένου ανθρώπου άρα πρέπει να περιορίσουμε και τον αριθμό των χτυπημάτων που έχουν γίνει εκεί. Δεν μιλάμε για 23 αλλά 3, […] εδώ βάσει της επεξήγησης για τον εντολέα μου θα πρέπει να εστιάσουμε και στα χτυπήματα, τα περισσότερα είναι θλαστικά τραύματα και εκχυμώσεις. Εγώ παρατήρησα τα λακτίσματα που αφορούν τον εντολέα μου. Δεν καταγράφεται καμια αιμορραγική διήθηση σε αυτά τα σημεία, και μάλιστα αυθαιρετα έχει βαφτιστεί από τον κ. Τσαντίρη ως αιμορραγική διήθηση. Όπως ανοίγουμε το σκαλπ, ο μυς που ονομάζουμε κροταφίτη […]
Παπαρρ.: Έχετε δει και το επόμενο βίντεο που αφορά τη σύλληψή του;
Αλεξ.: Έχω δει τα λακτίσματα του κ. Δημόπουλου.
Παπαρρ.: Είπατε πριν ότι είχαν βάλει το πόδι πάνω του.
Αλεξ: Φαίνεται ότι έχουν βάλει το πόδι από πάνω, δεν έχει καταγραφεί κάποια κάκωση, εφόσον υπάρχουν 23 κακώσεις, που έχω πει ότι δεν μπορούν να συνδεθούν με τον θάνατο, είναι ανούσιο αν έκανε έτσι ή αλλιώς [δείχνει κίνηση με το γόνατο]
Παπαρρ.: Εσείς, λοιπον, έχετε την άποψη ότι καμία σύνδεση δεν είχαν τα λακτίσματα με τον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου;
Αλεξ.: Δεν έχουν χαρακτηριστεί θανατηφόρες οι βλάβες.
Παπαρρ.: Για να μη ξαναρχίσουμε τη συζήτηση, παραπέμπω στην έκθεση του κ. Καλόγρηα και στο μηχανισμό στρες.
Παπαπαντ: Λέτε εσείς, και είστε ο 5ος γιατρός και 4ος ιατροδικαστης, και λέτε διαφορετικά πράγματα απ’ όλους. Λέτε ότι τα χτυπηματα δεν ήταν θανατηφόρα, σε αυτό συγκλίνουν, άρα αυτοί συνδέουν τον θάνατο με τα χτυπήματα μέσω του μηχανισμού στρες. Λένε επίσης ότι η καρδιά ήταν καθαρή και υγιής και τη βλάβη στο ήπαρ την αξιολογούν ως αδιάφορη. Κατέθεσαν επί ώρες, άρα εσείς λέτε τα χτυπήματα αυτά δε θα μπορούσαν να επιφέρουν θάνατο σε ένα υγιές άτομο. Ποια ήταν λοιπόν αυτή η βλαβη;
Αλεξ.: Έχουμε το στρες, και έχουμε ένα μεγάλο πλαίσιο του στρες, αν θέλουμε να αποδεχτούμε αυτόν τον μηχανισμό. Έχουμε το στρες του εγκλεισμού, των χτυπημάτων, το στρες που είχε από πριν. Δεν έχουμε μόνο τις σωματικές βλάβες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει το στρες. Εδώ έχουμε έναν άνθρωπο που μπίανει σε μαγαζί, που σπάει τζάμια, που πέφτει πάνω σε τραπέζια, ένας που καταστέλλεται από τους αστυνομικούς. Όλο αυτό είναι στρες, οι κακώσεις αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο μηχανισμό στρες. Επειδή νεκροτομικά δεν μπορεί να αποδειχθεί ένας αγγειοσπασμος για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποδείξει τον θάνατο και δε θα ήθελα να ξαναερωτηθώ για αυτό το πράγμα.
Εισ:. [Με ένταση] Να σας πω, κύριε μάρτυρα, αυτό θα το κρίνουμε εμείς πόσες φορές θα ερωτηθείτε! Δεν δείχνετε κανένα σεβασμό στο δικαστήριο!
Αλεξ.: Δείχνω σεβασμό, πιστέψτε με.
Εισ: Θα μας υποδείξετε πόσες ερωτήσεις θα σας κάνει το δικαστήριο;
Πρ: Οι προηγούμενοι ιατροδικαστές ερωτήθηκαν επί ώρες. Αν χρειαστεί θα ερωτηθείτε και για 2 ώρες.
Αλεξ.: Σε ΜΟΔ και για μέρες.
Αναγνωστόπουλος: Ξέρω ότι είστε εκρηκτικός χαρακτήρας, αλλά να ρίξουμε λίγο τους τόνους. Να ξεκινήσουμε από το ότι έχουν καταθέσει κι άλλοι συνάδελφοί σας. Στον κ. Καλόγρηα και στην κ. Μαριανού έχουν τεθεί υπόψιν οι ιστολογικές του κ. Ευτυχιάδη;
Πρ: Έχουν απαντήσει οι ίδιοι, πάμε παρακάτω.
Αναγνωστ.: Σε συνέχεια της ερωτήσεως της εκ δεξιών συνέδρου, μπορεί να υπάρξει αιμορραγία αν δεν υπάρχει χτύπημα στο κεφαλι;
Αλεξ.: Όχι, αν είναι παθολογικής αιτιολογίας η υπαραχνοειδής μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο.
Αναγνωστ.: Μπορεί αντίστοιχα να υπάρξει εξαγγείωση χωρίς καταγεγραμμένο χτύπημα; […] Οι ιατροδικαστές που έκαναν την νεκροτομή, συνδέουν το συμπέρασμα με έναν αόρατο μηχανισμό στρες. Πριν καταλήξουν δεν θα έπρεπε να εξετάσουν και τα υπόλοιπα ευρήματα του θανόντα; Είναι ευρήματα που θα μπορούσαν να μας δώσουν χρονικά την ισχαιμία;
Αλεξ: Ζητήθηκε επισταμένως να χρονολογηθούν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, το παλαιό ή το πρόσφατο αναφέρεται σε ώρες, μέρες, μήνες. Αν δεν έχει τεθεί υπόψη το…
Αναγν.: Σε ποιο αναφέρεστε; Στο οίδημα; Πείτε μας για το καρδιακό οίδημα.
Αλεξ: Η «χρώση Pearl» τι είναι; Όταν έχει ήδη γίνει ένα έμφραγμα […] έχουμε τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, […] αυτό λέει κάτι, ότι κάτι έψαχνε ο παθολογοανατόμος […]
Αναγνωστ.: Μακροσκοπικά θα μπορούσε να καταγραφεί αυτό το οίδημα;
Με δεδομένο αυτό το οίδημα που βρέθηκε στην καρδιά, και τη βιβλιογραφία, μπορούμε με ασφάλεια να δώσουμε τον χρόνο της ισχαιμίας; Ή αντίστοιχα να αποκλείσουμε τον χρόνο;
Αλεξ: Σε πολλές εκθέσεις αναφέρεται η χρονική εγκατάσταση του οιδήματος. Εδώ δεν έγινε ποτέ.
Το οίδημα επέρχεται μετά από ώρες και δη μετά από 4 ώρες. Και υπάρχει και ένα βιβλίο, δεν το έχω μαζί μου δυστυχώς, της κας Σπηλιοπούλου όπου στη σελ. 64 αναγράφεται ο πίνακας…
Φίλος: Ορίστε, εδώ [δίνει το βιβλίο στον μάρτυρα].
Αλεξ.: Δεν τα λέω εγώ, τα λένε τα διδάγματα της ιατρικής επιστήμης.
Αναγνωστ.: Να περάσουμε στο άλλο εύρημα των μακροφάγων κυττάρων που φαγοκυτταρώνουν αιμοσιδηρίνη.
Αλεξ.: Εμφανίζονται 24 ώρες πριν.
Αναγνωστ.: Και τα δύο ευρήματα μας φανερώνουν ότι οι κακώσεις είναι μεταγενέστερες και ασύνδετες με τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις λοιπόν…
Αλεξ: Εφόσον έχουμε αποκλείσει όλες τις αιτίες του πνευμονικού οιδήματος, γιατί έχει πολλές αιτίες, εδώ έχουμε αποδεχθεί ότι το πνευμονικό οίδημα είναι σε έδαφος καρδιακής δυσλειτουργίας. Αν έχουμε μια καρδιακή δυσλειτουργία και έχουν ενεργοποιηθεί τα μακροφάγα, αυτό σημαίνει ότι άρχισε να δυσφορεί ο άνθρωπος, και φτάνουμε στο σημείο του θανάτου που είναι η πρώτη επιπλοκή.
Αναγν: Ένα ακόμα στοιχείο είναι αυτό της έντονης εφίδρωσης. Οι επανειλημμένοι έμετοι και η απώλεια επικοινωνίας, αυτά είναι εικόνα ισχαιμικού επεισοδίου;
Αλεξ: Αυτά όλα μπορεί να είναι και μια γαστρεντερίτιδα και μπορεί να μην είναι και τίποτα αλλά επειδή έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που έχουν κάνει ισχαιμία, μας έχουν περιγράψει ανάλογα συμπτώματα. Βέβαια αυτό είναι μη ειδικό εύρημα.
Αναγνωστ.: Επειδή υπάρχει παρανόηση αν ο θανών είχε χρόνιο πρόβλημα στην καρδιά ή αν οι αλλοιώσεις ήταν πρόσφατες, όταν λέμε «πρόσφατες» εννοούμε εκεί τις 12 και τις 14 ώρες;
Δηλαδή, ελλείψει της νέκρωσης στο μυοκάρδιο και των καθαρών στεφανιαίων αρτηριών, αποκλείουμε να έπασχε από χρόνιο καρδιακό νόσημα, σωστά;
Αλεξ.: Εφόσον δεν υπήρχαν ουλές και δεν υπήρχε νόσος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι υπήρχε κάποιο νόσημα στην καρδιά. Γι’ αυτό λέμε ισχαιμικού τύπου.
Αναγν.: Αυτές οι ισχαμικού που συμφωνούμε ότι από αυτές κατέληξε, συμφωνούμε ότι θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και 12 ώρες πριν το θάνατο; Θα μπορούσε να έχει υπάρξει να άλλη αιτία;
Αλεξ.: Έχουμε ισχαμικές αλλοιώσεις τουλάχιστον 4 ωρες,[…]
Πρ: Ολοκληρώνετε;
Πρ: Ολοκληρώνετε;
Αναγν.: Τι συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ με την αντιρετροϊκή αγωγή;
Aλεξ.: Όταν υπάρχει οδηγία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ. Η ποσότητα που βρέθηκε στο αίμα μπορει να ήταν μικρή, αλλά επειδή δεν μεταβολίζεται λόγω της στάτωσης του ήπατος, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Αναγνωστ.: Γνωρίζετε αν τα φάρμακα του AIDS επιβαρύνουν την καρδιά;
Αλεξ.: Όλα τα φάρμακα, πόσω μάλλον η αντιρετροϊκή.
Φίλος: Είπατε ότι δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε το πόσο μπορεί να έχει εισφέρει στη δημιουργία στρες το κάθε τραύμα και η κάθε κάκωση. Από ανθρώπινα χτυπήματα έχουν προκληθεί τραύματα. Έστω όμως ότι βγάζουμε τις κακώσεις, τα υπόλοιπα τραύματα θα αρκούσαν για να προκαλέσουν τον μηχανισμό του στρες;
Aλεξ.: Το πλαίσιο του στρες φαίνεται από το βιντεοληπτικό, το πότε επήλθε η έκρηξη της αδρεναλίνης θα έπρεπε ο αείμνηστος να είναι συνδεδεμένος για να καταγραφεί…
Φίλος: [παρεμβαίνει] κε μάρτυρα, δε εσας ρωτάω αυτό. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ας φύγουμε από τις λεπτομέρειες που ήταν κλεισμένος στο κοσμηματοπωλείο, που δημιουργούν έτσι κι αλλιώς στρες. Θέλω να εστιάσουμε αποκλειστικά στις κακώσεις αυτες οι οποίες μένουν μόνο 18 που δημιουργήθηκαν από τον θανόντα στον εαυτό του κατά την προσπάθεια διαφυγής του. Θα μπορούσαν αυτές οι 18 να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό στρες;
Aλεξ.: η απαντηση μου ειναι οτι δεν θα ηταν ικανες σε υγιες ατομο. οχι μονο για τις 18 αλλα και οι 23.
Πατάλας: Το βιβλίο αν έχετε την καλοσύνη, κα πρόεδρε.
Aλεξ.: Η κα Σπηλιοπούλου είναι στο πανεπιστήμιο, από εκεί που περάσαμε δηλαδή όλοι για το πτυχίο.
Πατάλας: Η κα Σπηλιωπούλου ακυρώθηκε από άλλο μάρτυρα, ένα σχόλιο της υπεράσπισης. 20/11/2018 συντάχθηκε η ιατροδικαστική από τον κ. Καλόγρηα. 23/11 έδωσε κατάθεση στον ανακριτή. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι όταν έδωσε κατάθεση δεν είχαν λάβει υπόψιν τη συμπληρωματική. Αυτό που αναφέρεται στη συμπληρωματική ότι παρατηρήθηκε οίδημα […] αυτό που διαβάζω στο βιβλίο της κας Σπηλιοπούλου λέει εδώ ότι μεταξύ 0-12 ωρών δεν υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά το εύρημα.
Aλεξ.: Όταν ανοίγουμε την καρδιά το 0-12 όταν είναι πρόσφατο μπορεί να μη σου αναδείξει κάτι, οπότε για να είμαστε ασφαλείς θα πάρουμε την καρδιά όπως είναι, θα κάνουμε τομές για να δούμε αν υπάρχει π.χ. στένωση και θα τη στείλουμε στον παθολογοανατόμο.
Πατάλας: Το ιστολογικό εύρημα 12-24 ώρες μακροσκοπικά λέει ότι είναι ελάχιστες οι αλλοιώσεις [διαβάζει]. Αυτό το οίδημα που αναφέρει εδώ είναι το ίδιο οίδημα;
Aλεξ.: Σαφώς, και άλλα βιβλία το αναφέρουν και σε 4 ώρες.
Βαρελά: Μια ερώτηση μόνο: Υπάρχει ένα εύρημα στο δεξί χέρι του θανόντος όπου έχει κοπεί ολοσχερώς και φαίνεται ότι κάτι έχει εισχωρήσει βαθιά και φαίνονται και οι τένοντες. Το θυμάστε αυτό το εύρημα;
[διαβάζει]
Aλεξ.: Έχουμε τένοντες εκεί, που προσφύονται στις φάλαγγες, χιλιοστά να κοπεί κάποιος φαίνονται οι τένοντες
Πρ: Το ερώτημα ποιο είναι;
Βαρελά: Εγώ μιλάω για το μέρος όπου φαίνονται από βαθύ τραύμα στο δεξί χέρι, αν είναι εις γνώση σας. Η κάκωση είναι στην παλαμιαία επιφάνεια, εάν αναφερεστε στην κάκωση 20 δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που λέτε
Πρ: το ερώτημα ποιο είναι;
Βαρελά: Υπήρξαν συνεχείς πιέσεις στο δεξί του χέρι προσπαθώντας να του αφαιρέσουν το τμήμα του γυαλιού που φαίνεται να του έχει κοπεί το χέρι
Πρ: Από τις φωτογραφίες που είδατε προκύπτει αυτό;
Αλεξ.: Εάν έχουμε ομαλά χείλης τομής, αν θέλουμε να το συνδέσουμε με το συμβάν, το μόνο τέμνον νύσσον όργανο που εθεάθη είναι τα γυαλιά, ούτως η άλλως οι ιατροδικαστές έχουν κατηγοριοποιήσει τα τραύματα.
Πρ: [Προς τον μάρτυρα] Μπορείτε να πηγαίνετε.
Παπαρρούσου: Ένα μικρό σχόλιο μόνο: Υπάρχουν στα πρακτικά όλες οι απαντήσεις του κ. Καλόγρηα. Έχουμε μια αιρετική άποψη, να τη δούμε, εντάξει, στα πλαίσια ενός υπερασπιστικού σκοπού, μέχρι εκεί.
Παπαπαντολέων: Κα πρόεδρε, με δυο κουβέντες. Είναι σε πλήρη αντίθεση όλα τα στοιχεία που έχουν δώσει. Και με τους ιατροδικαστές και με τον παθολογοανατόμο. Η αντιρετροϊκή αγωγή, η βλάβη στο συκώτι, όλοι αποδίδουν τον μηχανισμό στρες στα τραύματα, και εδώ το αποδίδει στο ψυχολογικό στρες. Η ίδια δεν κατάλαβα εν τέλει σε τι αποδίδεται ο θάνατος, όπως και γιατί δεν μπορούσε να απαντηθεί – και δεν απαντήθηκε – το απλούστατο ερώτημα που έκανε η ένορκος, αν καθόταν σπίτι του, αν τελικά θα πέθαινε ή όχι.
Αναγνωστ.: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και να πει σε υποθετική ερώτηση τι θα γινόταν. Ο κ. Αλεξάνδρου δε διαφοροποιείται με τους υπόλοιπους ιατροδικαστές, μόνο στο σημείο ότι τα χτυπήματα συνδέονται μέσω του μηχανισμού στρες. Και αναφέρομαι στο εύρημα του οιδήματος στην καρδιά, γιατί αυτό μας βοηθά, και το επιβεβαίωσε και ο κ. Ευτυχιάδης που επιβεβαίωσε ότι χρονολογείται τουλάχιστον μια ώρα πριν.
Βαρελά: Επειδή έγινε μια παρανόηση, εγώ προσπαθώ να αποδείξω ότι υπήρχε σοβαρή αντίσταση από το δράστη την ώρα της χειροπέδησης, και θα προσκομίσω τη φωτογραφία στα αναγνωστέα έγγραφα, διότι κρατώντας αυτό το κομμάτι γυαλί με δύναμη, το οποίο δεν μπορούσαν να αποσπάσουν οι αστυνομικοί, ο ίδιος τραυμάτισε τον εαυτό του με αυτό.
Πρ: Να πάμε στον επόμενο μάρτυρα;
Φίλος: Για το ενιαίο της αντίληψης, να μην εξετάσουμε την επόμενη φορά;
Βαρελά: Κα πρόεδρε, ο επόμενος είναι ο κ. Λ., επειδή αφορά η επόμενη εξέταση κα τον διοικητή της Άμεσης Δράσης που ειναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής…
Πρ: Υπάρχει κάποιος από επαρχία που θέλει να καταθέσει σήμερα;
Βαρ: Εάν είναι έτσι να προηγηθεί παρακαλώ η εξέταση του κ. Λ. γιατί θα ήθελα να υπάρχει συνοχή.
Πρ.: Ο κύριος είναι από τη Μυτιλήνη όμως…
Βαρελά: Προτιμώ να εξεταστεί στη σειρά του όμως ο κ. Ρ. γιατί φτάνει στο σημείο αφού έχει γίνει το περιστατικό, είναι στις αναζητήσεις μετά για αυτό να εξεταστεί την επόμενη φορά.
Πρ.: Κύριε Ρ. έρχεστε από Μυτιλήνη. Έχετε κάποιο πρόβλημα να εξεταστείτε την επόμενη φορά; Κ. εισαγγελέα;
Εισ.: Ναι, να εξεταστεί.
Πρ.: Τα έξοδά σας τα καλύπτει η υπηρεσία;
Μάρτυρας: Μάλιστα
Βαρελά: Λόγω συνοχής κ. πρόεδρε. Θα ξεκινήσουμε απο το τέλος; Ο κύριος φτάνει μετά το περιστατικό.
Πρ.: Να προχωρήσουμε με τη σειρά.
Εισ.: Να κάνουμε έναν κατάλογο και να μη μπούμε σε μάρτυρες να πούμε τις ημ/νίες. 14/12. 17/12, 21/12 ισχύουν.
Η έδρα ενημερώνει τους μάρτυρες που θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες.
Εισαγγελέας: 14/12 στις 9 στην ίδια αίθουσα.
Η έδρα διέκοψε στις 14:38 για την επόμενη δικάσιμο, την Τρίτη 14/12/2021.
Σας ευχαριστούμε για την παρακολούθηση και διάδοση της καταγραφής μας.
Παρακολουθείτε το https://zackieohjustice.watch για το καθαρογραμμένο κείμενο της σημερινής διαδικασίας καθώς και την αναφορά μας από τη δικάσιμο.