Categories: Κοινωνία

Υψηλή χοληστερόλη: Τα σημάδια στα νύχια που μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα

Αν και η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή χοληστερόλης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε τι χρησιμεύει η χοληστερόλη

 • Πρόκειται για βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης.
 • Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών
 • Στην παραγωγή της βιταμίνης D
 • Στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών
 • Στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών

Παράγοντες που ανεβάζουν τη χοληστερόλη

 • Παχυσαρκία
 • Διατροφή
 • Αλκοόλ
 • Κάπνισμα
 • Έλλειψη γυμναστικής
 • Κληρονομικότητα

Τα σημάδια στα νύχια

Η «κακή» χοληστερόλη μπορεί να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα επίπεδά της υπό πλήρη έλεγχο. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η χοληστερόλη, καθώς δεν σχετίζεται με πολλά συμπτώματα, υπάρχουν δύο ενδεικτικά σημάδια -«καμπανάκι». Το πρώτο έχει να κάνει με τα νύχια των ποδιών. Αν παρατηρήσετε ότι αργούν να μακρύνουν πιθανώς να πρόκειται για ένδειξη. Το δεύτερο σημάδι αφορά στα νύχια των χεριών.

Η Monika Wassermann, Ιατρική Διευθύντρια στο Olio Lusso, δήλωσε: «Η υψηλή χοληστερόλη ή η «κακή» LDL δεν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να μάθετε ποια είναι τα επίπεδά σας είναι να προβείτε σε μια εξέταση αίματος».

Παρ’ όλα αυτά, η Wassermann εξήγησε ότι ένα σημάδι υψηλής χοληστερόλης μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια σας καθώς τα υψηλά επίπεδά της προκαλούν απόφραξη των αρτηριών σχηματίζοντας μια πλάκα. Η εν λόγω πλάκα είτε στενεύει τις αρτηρίες, είτε τις μπλοκάρει περιορίζοντας τη ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματός, συμπεριλαμβανομένων των νυχιών. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθούν στα νύχια των χεριών σκουρόχρωμες γραμμές και αυλακώσεις.

Αυτό το σημάδι αναφέρεται μερικές φορές επίσης ως αιμορραγία θραυσμάτων. Το Medline Plus αναφέρει ότι οι γραμμώσεις είναι κόκκινες ή καφέ κάτω από την επιφάνεια του νυχιού και είναι εμφανείς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νυχιών (μήτρα).

Το όνομά τους προέρχεται από την εμφάνισή τους που μοιάζει με θραύση κάτω από το νύχι σας.

Πώς να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη

 • Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα και τα κορεσμένα λιπαρά (ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα). Επίσης, ορισμένοι τύποι ινών θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ποσότητας της λιπαρής ουσίας.
 • Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του καπνίσματος και της μείωσης του αλκοόλ, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν.
 • Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος, μειώστε το στρες και αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα.
 • Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ίσως χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή. Ο μόνος, όμως, που μπορεί να σας σας συνταγογραφήσει τις στατίνες είναι ο θεράπων γιατρός σας.

πηγή: onmed.gr

Comments are closed.


Recent Posts

ΟΗΕ σε Ταλιμπάν: Παραδειγματιστείτε από άλλες μουσουλμανικές χώρες για την αντιμετώπιση των γυναικών

Από τα μεγαλύτερα θύματα των Ταλιμπάν είναι οι γυναίκες, οι οποίες ζουν καταπιεσμένες και στερημένες από κάθε μορφή ελευθερίας. Με…

9 λεπτά ago

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φυτικά προϊόντα γνωστής εταιρείας

ΕΦΕΤ: Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για την διακίνηση από…

12 λεπτά ago

Η καθημερινή συνήθεια που «προστατεύει» καρδιά και εγκέφαλο

Τον ύπνο συγκαταλέγει πλέον η Αμερικανική Καρδιολογικής Εταιρεία στις οδηγίες της για την Οικοδόμηση της Καρδιαγγειακής Υγείας, δημοσιεύοντας στο Circulation journal την…

17 λεπτά ago

Δένδιας: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού

Την παράκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας…

18 λεπτά ago

Αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη υπό όρους εισηγείται η εισαγγελέας έδρας

Την αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη υπό όρους, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα αλλά με τον Πέτρο…

28 λεπτά ago

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σαββατοκύριακο

Δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια…

34 λεπτά ago