υπόθεση-novartis-η-γαλλική-la-provence-για-τη-δίωξη-373588
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.01.2022 | 09:15

Υπόθεση Novartis: Η γαλλική “La Provence” για τη δίωξη Βαξεβάνη–Παπαδάκου

Στην υπόθεση Novartis και την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου αναφέρεται σε εκτενές της δημοσίευμα και η ιστοσελίδα της καθημερινής γαλλικής εφημερίδας “La Provence”.

Το άρθρο αναφέρεται στο tweet που έκανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, Γιώργος Κύρτσος ο οποίος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταλογίζοντάς της ευθύνες και εμπλοκή στην ελευθερία του Τύπου και υπογράμμισε πως οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των δύο δημοσιογράφων θα βλάψουν την εικόνα της χώρας στην ΕΕ.

«Ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης ελληνικής εφημερίδας που ασκεί κριτική στην σημερινή κυβέρνηση, διώκεται για το αδίκημα της “παράλειψης καθήκοντος” και “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση” και καλείται στο δικαστήριο στις 19 Ιανουαρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Ελλάδα έπεσε πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου το 2020, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), καταλαμβάνοντας πλέον την 70η θέση μεταξύ 180 χωρών, πίσω από την Πολωνία και τη Μογγολία.

Παράλληλα, το δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) αναφέρει σε δελτίο τύπου στις 4 Ιανουαρίου ότι η ποινική δίωξη εναντίον της Παπαδάκου «αποτελεί αιτία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».

«Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων», δήλωσε πρόσφατα η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Βέρα Γιούροβα.

πηγή: Documentonews