υπόθεση-λεμπιδάκη-αποφυλάκιση-ζητού-589511
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.03.2020 | 09:17

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Αποφυλάκιση ζητούν δύο απαγωγείς

Να αποφυλακιστούν υπό όρους ζητούν δύο από τους άνδρες που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκτίνουν ποινές κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση απαγωγής του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, κάνοντας χρήση του νόμιμου δικαιώματός τους, ζητούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη να προβεί σε αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η πολύκροτη υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Πρόκειται για τον 45χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας ανταλλακτικών, στο Ρέθυμνο, του τελευταίου κρησφύγετου όπου κρατείτο ο απαχθείς πριν την απελευθέρωσή του από κομάντο της Ελληνικής Αστυνομίας τον Οκτώβριο του 2017. Ο έτερος καταδικασθείς που ζητά να αποφυλακιστεί είναι ένας 41χρονος, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και βρίσκεται άδικα στη φυλακή.

Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν προ ημερών μέσω των συνηγόρων τους αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους. Τα εν λόγω αιτήματα αναμένεται να εξεταστούν αύριο Τετάρτη από το αρμόδιο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Η απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις αποφυλάκισης του 45χρονου και του 41χρονου – οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια – θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα.

Ο 45χρονος – σήμερα – ιδιοκτήτης της μάντρας ανταλλακτικών προέβη σε αίτημα αποφυλάκισης, καθώς, όπως είχε γίνει γνωστό και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης πέρυσι, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του. Τον Φεβρουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τού επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών. Ο 45χρονος είχε κριθεί ένοχος για την πράξη της αρπαγής, για απόπειρα εκβίασης, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Το δικαστήριο τον απάλλαξε, ωστόσο, από τις υπόλοιπες πράξεις που του είχαν αποδοθεί.

Ο 41χρονος κατηγορούμενος, που κατάγεται από τη Βόρεια Ελλάδα, είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017, μερικές εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο 41χρονος συνελήφθη στο Ρέθυμνο, καθώς οι Αρχές βρήκαν αποτυπώματά του σε ευρήματα στον τελευταίο χώρο κράτησης του απαχθέντος.

Πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο 41χρονος άνδρας κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, για άμεση συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για κατοχή φυσιγγίων (πλημμέλημα), ενώ απαλλάχθηκε από τις υπόλοιπες πράξεις. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών και δύο μηνών, ενώ του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή ύψους 1.500 ευρώ.

Ο 41χρονος υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή, παρά έμενε στον χώρο που του παραχώρησε ο 45χρονος (με τον οποίο γνωρίζονταν από παλιά), στο Ρέθυμνο. Όπως είχε πει στο δικαστήριο, ο 41χρονος είχε χωρίσει το 2017 με τη σύντροφό του και δεν έβρισκε σπίτι να μείνει, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στον 45χρονο, ο οποίος του παραχώρησε τον χώρο για κάποιο διάστημα.

«Δεν είμαι σεσημασμένος εγκληματίας», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι όλο το διάστημα που έμενε στον εν λόγω χώρο δεν πρόσεχε τι θα πιάνει και τι όχι, καθώς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έμπλεκε ποτέ σε κάτι τέτοιο. Σημειώνεται ότι και ο 45χρονος είχε αναφέρει στη δίκη ότι ο 41χρονος «δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή».

Ένοχοι και οι δώδεκα

Μετά από μια “μαραθώνια” διαδικασία που διήρκεσε δύο μήνες (ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου του 2018), η δίκη για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2019: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους και τους 12 άνδρες που κάθονταν στο εδώλιο, επιβάλλοντάς τους, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης που κυμάνθηκαν από 11 έως 26 έτη και 4 μήνες.

Το δικαστήριο δε χορήγησε ελαφρυντικό σε κανέναν εκ των καταδικασθέντων, ωστόσο για δύο εξ αυτών αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη: Πρόκειται για έναν 40χρονο κι έναν 42χρονο, οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι – υπό όρους – μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών.

πηγή: neakriti.gr