υπόθεση-χέντερσον-ένοχοι-για-θανατηφ-439454
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.06.2022 | 11:40

Υπόθεση Χέντερσον: Ένοχοι για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη οι πέντε κατηγορούμενοι

Την ενοχή για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη των πέντε κατηγορούμενοι και για θανατηφόρα σωματική βλάβη του έκτου εμπλεκόμενου στην υπόθεση του Μπακαρί Χέντερσον αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Αμερικανού στον Λαγανά Ζακύνθου.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι ίδια με την πρωτόδικη, όμως ελήφθη κατά πλειοψηφία σε αντίθεση με την πρωτόδικη που ήταν ομόφωνη.

Αυτοί που μειοψήφησαν ήταν η πρόεδρος, μία δικαστής και ένας ένορκος, οι οποίοι τάχθηκαν με την πρόταση του εισαγγελέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, σύμφωνα με το pelop.gr.

Τι πρότεινε ο Εισαγγελέας

«Καταπέλτης» ήταν η εισαγγελική πρόταση για τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη του Μπακάρι Χέντερσον.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, πρόταση η οποία δεν έγινε τελικά δεκτή.

Η υπόθεση έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Πάτρας, μετά την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο αντεισαγγελέας Εφετών Πατρών, κατόπιν σχετικής αίτησης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι της οικογένειας Χέντερσον.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2018, είχαν κριθεί ένοχοι έξι από τους εννέα κατηγορουμένους για την υπόθεση του θανάτου Μπακάρι Χέντερσον.

Ικανοποίηση Κούγια για την απόφαση

«Σήμερα, μετά από μια υποδειγματική διαδικασία περίπου δύο μηνών, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών έσωσε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και κατοχύρωσε το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη τους προς τους Έλληνες Δικαστές» αναφέρει σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης τριών εκ των κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας.

«Με ψήφους 4 έναντι 3 (μειοψήφησαν η πρόεδρος του Δικαστηρίου, μία τακτική Δικαστής και ένας ένορκος), το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών απέρριψε την έφεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, ο οποίος ζήτησε, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του θύματος και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα την καταδίκη των κατηγορουμένων για το

αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και τους καταδίκασε για το

αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης» σημειώνει.

«Η κα Πρόεδρος του Δικαστηρίου, μία Τακτική Δικαστής και ένας ένορκος μειοψήφησαν και συμφώνησαν με την γνώμη του Εισαγγελέως της έδρας, ότι δηλαδή οι κατηγορούμενοι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, για το οποίο η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη, ενώ η προβλεπόμενη ποινή για την θανατηφόρο σωματική βλάβη είναι ποινή καθείρξεως μέχρι 10 έτη» υπογραμμίζει.

«Οι εντολείς μου, τρεις νεαροί Σέρβοι ηλικίας 18 χρονών, φοιτητές, καταδικάστηκαν σε ποινή καθείρξεως 8 και 9  ετών και είναι ελεύθεροι, γιατί την έχουν ήδη εκτίσει» καταλήγει ο κ. Κούγιας.