υποδιεύθυνση-ασφάλειας-ηρακλείου-ξ-1054673
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.10.2022 | 14:05

Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου: “Ξεσκέπασε” συμμορία διαδικτυακής απάτης

Τη δράση κυκλώματος που εξαπατούσε διαδικτυακά ανυποψίαστους πολίτες αποσπώντας τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ αποκάλυψε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Ήδη έχει συλληφθεί ένα άτομο, γόνος γνωστής οικογένειας του Ηρακλείου, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη, οι οποίοι φέρονται ως οι πρωταγωνιστές συμμορίας που είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξαπατώντας ακόμη και φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ηρακλείου περιλαμβάνει επτά διαφορετικές υποθέσεις διαδικτυακής εξαπάτησης, με θύματα επιχειρηματίες και πολίτες στο Ηράκλειο, στο Αργοστόλι, στην Έδεσσα, στον Πειραιά, ακόμη και ένα φιλανθρωπικό σωματείο στη Λιβαδειά.

Η δράση της συμμορίας επεκτείνεται χρονικά τουλάχιστον από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Ο συλληφθείς, 31 ετών, φέρεται να ενεργούσε υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση ενός 28χρονου και με τη συμμετοχή ενός 23χρονου.

Η συμμορία επικοινωνούσε με τα υποψήφια θύματά της και επικαλούμενη διάφορες αναληθείς προφάσεις κατάφερνε να τους αποσπά τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών τους. Με τον τρόπο αυτό αποκτούσε πρόσβαση στους λογαριασμούς και κατάφερε συνολικά να αποσπάσει 163.860 ευρώ.

Μεταξύ των εξαπατηθέντων είναι και γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου που είδε να εξαφανίζονται από τον λογαριασμό του 106.000 ευρώ. Στις 24 Σεπτεμβρίου, δέχθηκε από άγνωστο κλήση στο προσωπικό του τηλέφωνο. Ο άγνωστος, υποδυόμενος πελάτη της επιχείρησης, τον ενημέρωσε ότι για υπηρεσίες που του παρείχε έπρεπε να καταβάλει 750 ευρώ. Και γι’ αυτό ζήτησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, ώστε να του καταθέσει το υποτιθέμενο οφειλόμενο ποσό. Τελικά του άδειασε τους λογαριασμούς. Μάλιστα, η δράση της συμμορίας συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες, καθώς από τους λογαριασμούς του επιχειρηματία έκαναν φτερά άλλες 20.000 ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική ζημιά που υπέστη στις 126.000.

Ο 31 ετών συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη με υπολογιστή κατ΄ εξακολούθηση και από κοινού, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για απάτη τετελεσμένη και για απόπειρα κατ’ εξακολούθηση, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση. Ακολούθως ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι κατά την έρευνα οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 1.810 ευρώ. Ήδη έχει ζητηθεί η λήψη βιντεοληπτικού υλικού από Α.Τ.Μ από τα οποία φέρονται να έχουν περάσει οι φερόμενοι ως δράστες, ενώ έχει ζητηθεί και η άρση του τραπεζικού απορρήτου στην υπόθεση του Ηρακλειώτη επιχειρηματία.