υφαντής-φοβάμαι-θερμό-επεισόδιο-δ-746701
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.06.2022 | 14:54

Υφαντής: «Φοβάμαι θερμό επεισόδιο – Δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε στρατιωτικά»

Για μια νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά μίλησε ο κ. Kώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί για μήνες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι πια καιρός να αποδεχτούμε ότι την κανονικότητα στην ελληνοτουρκικές σχέσεις τη διαμορφώνει ο Ερντογάν» δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί την ίδια σκληρή γλώσσα και εις βάρος διαφόρων άλλων ηγετών. «Μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία ο κ. Ερντογάν έχει ταυτίσει το δικό του καλό και τη δική του ανάλυση με την τουρκική», είπε ο κ. Υφαντής.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πώς για ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία υπεύθυνος είναι ο Ερντογάν και «δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ένα θερμό επεισόδιο, δηλαδή μια σκόπιμη κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό είναι στους τουρκικούς σχεδιασμούς».

Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών σχέσεων «ο Ερντογάν παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση θέλει να εγκλωβίσει όλη τη δημόσια συζήτηση σε αυτό το πεδίο για να μη συζητάει άλλα ζητήματα».

Και όπως εκτίμησε, τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μήνες αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο: «Βλέπω να συνεχίζεται η ένταση. Να βγαίνουν πάλι ερευνητικά σε περιοχές που θα μας ενοχλήσουν πάρα πολύ και δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε στρατιωτικά». Εξήγησε μάλιστα, ότι η Τουρκία επειδή είναι επιτιθέμενη, είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά. «Είναι εκείνη που διαμορφώνει το σκηνικό. Έχει καταφέρει να μεταφέρει το αφόρητο δίλημμα της κλιμάκωσης σε εμάς», ανέφερε σχετικά.

Πού και πώς θα προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο η Τουρκία

Στην Αθήνα επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της και δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα ανέχεται για καιρό τις προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του.

Στο υπουργείο Άμυνας πάντως επικρατεί παροιμιώδης ψυχραιμία, σιγουριά για τις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα για αντίδραση σε κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», τα Επιτελεία έχουν καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, διαθέτοντας για κάθε σενάριο τουλάχιστον πέντες διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.

Στην Τουρκία το γνωρίζουν καλά αυτό, πως σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα δεν θα βρουν απέναντί τους μια διαλυμένη χώρα ή έναν άτακτο στρατό, θα βρουν πανέτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις με τρομακτική δύναμη πυρός. Επίσης, ξέρουν καλά πως σε όποιο σημείο κι αν επιχειρήσουν να προκαλέσουν, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γενικεύσει τη σύγκρουση, κάτι το οποίο έχει καταστήσει σαφές και η στρατιωτική ηγεσία.