ξεχωριστές-περιφορές-επιταφίου-στην-47874
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2017 | 12:12

Ξεχωριστές περιφορές επιταφίου στην Αττική

Μεγάλη μέρα για την Χριστιανοσύνη η σημερινή. Το φως από τα αμέτρητα κεριά των πιστών και οι ψαλμοί θα «πλημμυρήσουν» όλη τη χώρα. Για όσους όμως μείνουν στην Αθήνα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μπορούν να βρεθούν σε εκκλησιαστικές τελετές που θα πλαισιώνονται από χορωδίες (ακόμη και μοναχών), οι οποίες θα συνοδεύουν την περιφορά του στολισμένου Επιταφίου.

Γραφικά εκκλησάκια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και ναοί στην… εξοχή αποτελούν κάποιες από τις πιο ατμοσφαιρικές επιλογές που έχουμε όλοι εμείς που αυτό το Πάσχα απαρνηθήκαμε το χωριό και μείναμε στην πόλη για τον εορτασμό της Ανάστασης.

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς

ag

Πλήθος κόσμου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής συρρέει προς την Πλάκα και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, πάνω από τον κεντρικό δρόμο της Τριπόδων και πολύ κοντά στο μνημείο του Λυσικράτη. Από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της περιοχής –αρχικά χτίστηκε τον 9ο αι., ενώ το σημερινό κτήριο χρονολογείται από τον 11ο αι.– πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία σε ολόκληρη την πόλη.

Η ατμόσφαιρα εδώ είναι ιδιαιτέρως κατανυκτική την συγκεκριμένη ημέρα, ενώ η περιφορά του επιταφίου κινείται στα σοκάκια της Πλάκας.

Ναός Αγίων Αναργύρων (Μετόχι Παναγίου Τάφου)

Ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς ναούς στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που λόγω της ιδιότητάς του (Μετόχι του Παναγίου Τάφου) ακολουθεί το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο ναός είναι πολύ μικρός, ωστόσο ο προαύλιος χώρος του γεμίζει από πλήθος κόσμου που καταφτάνει το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής –η ακολουθία ξεκινάει στις 19.00– για την περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά και πανέμορφα στενά της Πλάκας.

Σημειώστε, ότι πρόκειται για τον πρώτο ναό στη χώρα που καταφτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για τον εορτασμό της Αναστάσεως.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

loubardiaris_ok

Με εκπληκτική θέα στο φωταγωγημένο βράχο της Ακρόπολης, η περιφορά του Επιταφίου στο μικρό και γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, αποτελεί μοναδική εμπειρία. Η περιφορά πραγματοποιείται στα μονοπάτια του λόφου του Φιλοπάππου, με πλήθος πιστών να ακολουθούν και να σιγοψέλνουν τα τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής.

Η τοποθεσία σε συνδυασμό με την θέα και την μυστηριακή ατμόσφαιρα, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε όσοι μείνετε ή επισκεφτείτε την Αθήνα για τις ημέρες του Πάσχα.

Μάθετε σε ποιους ναούς η περιφορά του επιταφίου πραγματοποιείται μέσα στη φύση στο www.greekguide.com