ξεσηκωμός-σε-χίο-και-λέσβο-για-τις-δομέ-45494
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.01.2022 | 14:02

Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο για τις δομές μεταναστών (βίντεο)

Ξεσηκωμένοι βρίσκονται από χθες οι κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου λόγω της άφιξης στα δύο νησιά του πλοίου “Πελαγίτης”, το οποίο μεταφέρει μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων υπερδομών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα, στο λιμάνι των Μεστών σημειώθηκε ανοιχτή αντιπαράθεση των πολιτών της Χίου με την Αστυνομία και το Λιμενικό προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγισης του πλοίου.

Αποτέλεσμα ήταν το πλοίο να προχωρήσει σε αναγκαστική αποχώρηση από το λιμάνι της Χίου σήμερα το πρωί.

Σύφωνα με πληροφορίες astraparis.gr, στο πλοίο «Πελαγίτης» (Αειναύτης) φέρεται να είχαν φορτωθεί μηχανήματα (δύο μπουλντόζες και πέντε φορτηγά), για την έναρξη των εργασιών στο Θόλος, όπου προορίζεται να κατασκευαστεί η υπερδομή προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, νωρίς το βράδυ της Τετάρτης εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο από τα γύρω χωριά, καθώς και μέλη της επιτροπής αιρετών και κατοίκων στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την επιχείρηση.

Από την άλλη πλευρά, στη Λέσβο, το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης διοργανώνει συγκεντρωση διαμαρτυρίας στο επιβατικό λιμάνι στις 14.00 για τον ίδιο λόγο. Να ατρέψει δηλαδή το πλοίο να εκοφορτώσει τα μηχανήματα.

Η ανακοίνωση του εργατικού κέντρου:

Χαιρετίζουμε την μαχητική αντίδραση των κατοίκων της Χίου που από το πρωί βρίσκονται στις επάλξεις και κατάφεραν να αποτρέψουν την αποβίβαση των μηχανημάτων από το πλοίο «Πελαγίτης» για την έναρξη των εργασιών στο Θόλος, για την κατασκευή της υπερδομής – «φυλακής» για πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους φορείς της Λέσβου σε ξεσηκωμό. Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών δεν θα περάσουν. Οι τοπικές κοινωνίες τόσο της Λέσβου όσο και της Χίου έχουν ήδη αποφανθεί : Καμιά δομή, ούτε κλειστή – ούτε ανοιχτή.

Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει τον σχεδιασμό της.

Τους προειδοποιούμε! Μην διανοηθούν να αποβιβάσουν τα μηχανήματα στη Μυτιλήνη. Ο λαός της Λέσβου τους περιμένει! Είμαστε εδώ για να το αποτρέψουμε!