ξεκινάει-σήμερα-το-45ο-φεστιβάλ-κνε-οδηγ-566545
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.09.2019 | 14:55

Ξεκινάει σήμερα το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον η μεγάλη γιορτή, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” τον Σοσιαλισμό».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, οπότε θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Το πλούσιο πρόγραμμα και του φετινού Φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις, μεγάλες συναυλίες και αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, Εκθέσεις, αλλά και Χώρους και Στέκια Μαθητών, Φοιτητών, Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, Στέκι Αθλητισμού, αλλά και τον Παιδότοπο για τους λιλιπούτειους επισκέπτες και το «Κόκκινο Αερόστατο» με πρόγραμμα για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Στην καρδιά του Φεστιβάλ θα υπάρχει η Κεντρική Έκθεση, με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» και με θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Δίπλα, θα βρίσκεται η Διεθνούπολη, όπου θα φιλοξενηθούν 38 Οργανώσεις Νεολαίας και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση.

Σε κοντινή απόσταση οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν δυο ακόμα εκθέσεις. Η μία θα είναι στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και θα αφορά την εκδοτική δραστηριότητα στην πολιτική προσφυγιά. Η άλλη θα είναι στο περίπτερο του Αρχείου του Κόμματος και θα αφορά τον αγώνα για τη διάσωσή του μετά την πλημμύρα.

Το Εργατικό Στέκι, το Φοιτητικό Στέκι και το Μαθητικό Στέκι θα έχουν τις δικές τους εκθέσεις, θα διακινούνται μπροσούρες και ανακοινώσεις, θα παρουσιάζονται ερευνητικές εργασίες, θα υπάρχει χώρος εγγραφών σε σωματεία, θα οργανώνονται παιχνίδια και δραστηριότητες. Την Πέμπτη στο Εργατικό Στέκι θα γίνει συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα και στο Φοιτητικό Στέκι θα γίνει συζήτηση με τίτλο «Τα “Τσέρνομπιλ” του καπιταλισμού, πίσω από το μύθο της “πράσινης ανάπτυξης”».

Στο θεατράκι του πάρκου θα είναι και φέτος ο χώρος Πολιτισμού του Φεστιβάλ. Εκεί θα υπάρχει εικαστική έκθεση με έργα του Γιάννη Σκαρπερού, θα υπάρχει ειδικός χώρος προβολής των δράσεων του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, ενώ πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα στη σκηνή.

Ξεχωριστό χώρο θα έχει διαμορφώσει φέτος η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Αναβαθμισμένος θα είναι και ο Χώρος των Προσφύγων και Μεταναστών. Θεραπευτικές Κοινότητες, αλλά και μια ραδιοφωνική εκπομπή με δυνατά μηνύματα θα ζωντανέψουν τον Χώρο Κατά των Ναρκωτικών, ενώ στο χώρο του Αθλητισμού θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες του Αθλητικού Camp, θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ποδόσφαιρο, ενώ θα προβάλλεται και βίντεο σε επιμέλεια του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με μεγάλες προσφορές ειδικά για το Φεστιβάλ πόλος έλξης των επισκεπτών θα γίνει και φέτος το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ πολλά θα είναι ακόμα τα περίπτερα που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν στάση, να ανοίξουν συζητήσεις, να προμηθευτούν υλικά με τις θέσεις του ΚΚΕ για διάφορα θέματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Πέμπτης 19 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

21.30: «Στ’ όνομά σου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα…»

Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς

Αφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου

23.00: «Έχω την αγάπη πρίμα…»

Ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Τραγουδούν: Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ίκαρη, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα

Λαϊκή Σκηνή

21.00: Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο, από τον Παντελή Θαλασσινό.

22.00: Ρεμπέτικο με τους «ΠλανΩδειους» και την Εύα Ξένου.

22.45: Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Μαθητικό Στέκι

20.00: Συναυλία με: «Confused» (59ο Λύκειο Αθηνών), «Έναστροι» (3ο Λύκειο Πετρούπολης), Μουσικό Σύνολο από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

21.00: Συναυλία με την Ρένα Μόρφη.

22.00: Συναυλία με τους «Οnirama».

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

20.00: Συζήτηση: «Τα “Τσέρνομπιλ” του καπιταλισμού, πίσω από το μύθο της “πράσινης ανάπτυξης”». Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος και η Εύη Γεωργιάδου, μέλη της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30: Συναυλία με τους «Amantes Amentes».

22.00: Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

22.30: Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον «Τσολιά εντ δε Τσόλια Μπαντ».

23.30: Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

Εργατικό Στέκι

19.30: Συζήτηση: «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών. Οι νέοι εργαζόμενοι μαχητικά για την ανασύνταξη του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος»Θα μιλήσουν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, και ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Φοιτητικό Στέκι

18.00: Παρουσίαση ερευνητικών εργασιών: «Η Γυναίκα στην κοινωνία: από το χθες στο σήμερα» και «Νευροβιολογία και σύγχρονες προκλήσεις».

Στέκι Πολιτισμού

19.15: Συναυλία σε έργα του Χανς Άισλερ από νέους μουσικούς.

20.00: «Τα τουφέκια της κυρα-Καρράρ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Διεθνούπολη

20.00: Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση με τίτλο «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν» (Φιντέλ Κάστρο). Θα μιλήσουν η Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, πρέσβειρα της Κούβας, ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.