χάος-με-το-πόθεν-έσχες-ταλαιπωρία-και-π-68446
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.01.2017 | 10:06

Χάος με το Πόθεν Έσχες -Ταλαιπωρία και προσφυγές

Σε απίστευτη ταλαιπωρία αλλά και κόστος υποβάλλονται χιλιάδες πολίτες, υπόχρεοι υποβολής Πόθεν Εσχες, που γίνεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, καθώς η προθεσμία κατάθεσης εκπνέει την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν την εξαιρετικά πολύπλοκη δήλωση χωρίς να καταφύγουν σε λογιστή.

Παρότι απομένει λιγότερη από μία εβδομάδα, πληθαίνουν οι δικαστικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Όπως αναφέρει το protothema.gr, μετά τους δικαστές που κέρδισαν στα τέλη Δεκεμβρίου την παράταση της κατάθεσης των δηλώσεων μέχρι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νέου ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής τους, τώρα και καναλάρχες ζητούν να ισχύσει το ίδιο και για εκείνους, αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη τους.

Το νέο σύστημα, απαιτεί να δηλωθούν τα πάντα, ακόμη και παλαιά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη συμπλήρωση της αίτησης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα.

Από βεβαιώσεις τραπεζών με τα υπόλοιπα καταθέσεων έστω και αν πρόκειται για ποσά του 1 ή 2 ευρώ, αριθμούς συμβολαίων για ακίνητα που μπορεί να έχουν περιέλθει στην κατοχή του υπόχρεου πολλά χρόνια πριν και πολλά άλλα στοιχεία που επιβαρύνουν και κόστος τους πολίτες.

Υπάρχει πάντα και η γραφειοκρατία καθώς είναι πολλά τα χαρτιά και στοιχεία που πρέπει να συγκεντρωθούν και πολλές φορές… κοστίζουν όπως π.χ. οι βεβαιώσεις καταθέσεων από την εφορία. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι απειλούνται με βαριές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν τη δήλωση ή αν κάνουν και το παραμικρό λάθος.

Η Ένωση Ιδιοκτήτων Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητεί αρχικά να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των δικαστικών Ενώσεων. Επικαλούνται και την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων.

Κατά μεγάλο μέρος, η νομική επιχειρηματολογία των καναλαρχών στηρίζεται σε αυτήν που επικαλούνται και οι δικαστικές Ενώσεις. Ζητούν να μην υποβάλλουν δηλώσεις και να «παγώσει» το μέτρο, προβάλλοντας λόγους αντισυνταγματικότητας του μέτρου αλλά και την σύγκρουσή του με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης (κυρία προσφυγή) των πέντε δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ την μεθεπόμενη Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017. Προ τριών εβδομάδων το ΣτΕ εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 373/2016 απόφαση Αναστολής μέχρι να κριθεί η προσφυγή, κρίνοντας ως βάσιμες τις ανησυχίες πως με την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων των δικαστών και εισαγγελέων, είναι δυνατόν να προξενηθεί σ΄ αυτούς βλάβη μη επανορθώσιμη –κυρίως σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων.

Το Πόθεν Εσχες, που θα αποτελέσει και τη βάση για το περιουσιολόγιο σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει και δεν υλοποιεί την υπόσχεση για λιγότερη γραφειοκρατία αφού τα σημεία που πρέπει να συμπληρωθούν απαιτούν από την πλευρά του υπόχρεου να έχει συγκεντρώσει ένα πλήθος εγγράφων έστω και αν δεν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση.