χανιά-έγινε-η-πρώτη-συγκομιδή-βιομηχα-94632
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.09.2016 | 17:37

Χανιά: Έγινε η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάννναβης (φωτο)

Η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης είναι γεγονός στο νομό Χανίων της Κρήτης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου παραγωγής που ξεκίνησε σε μία έκταση ενός στρέμματος στον Κουφό, του Πλατανιά, από τον Σεραφείμ Κανδύλα.

«Φέτος έγινε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για ένα φυτό που για χιλιάδες χρόνια έδινε στον άνθρωπο τροφή, χαρτί, ένδυση, είδη κοσμητικής, ενέργεια, τον βοήθησε στις εξερευνήσεις -ήταν το βασικό υλικό για τα ιστία- και τα τελευταία χρόνια είχε δαιμονοποιηθεί, συκοφαντηθεί, κυνηγηθεί. Ελπίζουμε πως το δεύτερο βήμα να γίνει με το αποτέλεσμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την κάνναβη ως φάρμακο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ένα χωράφι και σε έκταση 1 στρ. είχε φυτευτεί βιομηχανική κάνναβη “Fedora 17” στις 30 Μαΐου.

Kalliergeia kannavis1_aftodioikisi «Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά παρότι η σπορά έγινε αργά και οι κλιματολογικές συνθήκες συμπίεσαν τον κύκλο του φυτού με αποτέλεσμα να μην φτάσει στο επιθυμητό ύψος των 2.5 – 3 μέτρων» λέει ο κ. Κανδύλας.

Kalliergeia kannavis_aftodioikisi

Οι κορυφές των φυτών θα σταλούν στη Χαλκίδα που είναι η έδρα της ΚΟΙΝΣΠΕΠ Canabio για την επεξεργασία του σπόρου για λάδι και οι ταξιανθίες θα χρησιμοποιηθούν για τσάι. Τα στελέχη θα πάνε στο Τ.Ε.Ι. Καρδίτσας στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Επίπλων για να πειραματιστούν πάνω και σε άλλες χρήσεις της βιομηχανικής κάνναβης.

Η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται νόμιμα σε πολλές χώρες στον κόσμο και αξιοποιείται σε αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Πηγή: chaniotika-nea.gr