βρέθηκε-παιδί-που-είχε-κλαπεί-στην-αργ-429361
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.12.2017 | 08:53

Βρέθηκε παιδί που είχε κλαπεί στην Αργεντινή πριν από 40 χρόνια

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου ανακοίνωσαν πως εντόπισαν μια γυναίκα που είχε απαχθεί, όταν ήταν ακόμα βρέφος, από άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) στην Αργεντινή: πρόκειται για το 127ο παιδί που βρήκε η οργάνωση αυτή τα 40 χρόνια της δράσης της.

Πρόκειται για την κόρη ενός ζευγαριού μελών της οργάνωσης περονιστών ανταρτών Μοντονέρος. Η Μαρία δελ Κάρμεν Μογιάνο και ο Κάρλος Σιμόν Πομπλέτε είχαν εξαφανιστεί το 1977, στην επαρχία Κόρδομπα (κεντρικά), και δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ. Όταν είχε απαχθεί, η Μαρία δελ Κάρμεν βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης, επτά ή οκτώ μηνών.

Μια 40χρονη γυναίκα εξακριβώθηκε ότι είναι κόρη της χάρη σε εξετάσεις γενετικού υλικού. Δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τα μέλη της πραγματικής της οικογένειας, που την αναζητούσε επί τέσσερις δεκαετίες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το βρέφος είχε καταχωριστεί στο ληξιαρχείο ως η κόρη ενός ζευγαριού προσκείμενου στο στρατιωτικό καθεστώς, στη Μεντόσα, περίπου 1.000 χιλιόμετρα δυτικά του Μπουένος Άιρες.

«Θέλουμε να καθησυχάσουμε την ανιψιά μας. Θέλουμε να της δώσουμε όλο τον χρόνο που θα χρειαστεί για να χωνέψει αυτή την κατάσταση», τόνισε η Έλσα Πομπλέτε, αδελφή του Κάρλος Σιμόν Πομπλέτε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες.

Πρόσθεσε ότι όλη η οικογένεια την περιμένει «με ανοιχτά τα χέρια, με ανοιχτή την καρδιά και μ’ όλες τις ελπίδες του κόσμου, για να της πει την ιστορία της, για να την αγκαλιάσει».

Σύμφωνα με την Εστέλα Καρλότο, την πρόεδρο των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου, το μωρό «γεννήθηκε στην αιχμαλωσία, τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 1977, στη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού», τη διαβόητη ESMA.

Οι βιολογικοί της γονείς «είχαν απαχθεί στην Κόρδομπα καθώς ταξίδευαν από τη Μεντόσα στο Μπουένος Άιρες», διευκρίνισε η Αντριάνα Μογιάνο, αδελφή της Κάρμεν.

«Τους είχαν κρατήσει για μερικές ημέρες στο Λα Πέρλα (σ.σ. κέντρο βασανιστηρίων στην Κόρδομπα). Ο Κάρλος παρέμεινε εκεί, ενώ εκείνη (σ.σ. η Μαρία δελ Κάρμεν) μεταφέρθηκε στην ESMA, όπου γέννησε», πρόσθεσε, επικαλούμενη μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν.

Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, στη γέννα συνέβαλε ο μαιευτήρας Χόρχε Λουίς Μανιάκο, ο οποίος καταδικάστηκε αργότερα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά αποφυλακίστηκε πρόσφατα, αφού εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής του.

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου, που γιόρτασαν τον Οκτώβριο την 40ή επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσης, συνεχίζουν τις έρευνές τους. Ελπίζουν να διαλευκάνουν ακόμη 300 υποθέσεις. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, είχαν εξαφανιστεί περίπου 30.000 φερόμενοι ως αντιφρονούντες ή συμπαθούντες.