βράζει-η-χίος-για-τη-νέα-κλειστή-δομή-733415
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.01.2022 | 09:50

«Βράζει» η Χίος για τη νέα Κλειστή Δομή κράτησης προσφύγων

Σε «ετοιμότητα» είναι η Χίος από το απόγευμα της Τετάρτης. Πληροφορίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων του νησιού, κάνουν λόγο για επιχείρηση απόβασης μηχανημάτων στο λιμάνι των Μεστών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πλοίο «Πελαγίτης» που αναχώρησε από το Κερατσίνι το απόγευμα της Τετάρτης, με προορισμό το λιμάνι των Μεστών στη νότια Χίο,  φέρεται να μεταφέρει μπουλντόζες και φορτηγά που αμέσως μετά την αποβίβαση τους θα κατευθυνθούν στο Θόλος, στο χώρο που προορίζεται να μετατραπεί σε Κλειστή Δομή κράτησης προσφύγων.

Ήδη από το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τον κόσμο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Μεστά, ενώ δεκάδες άνθρωποι μέχρι κι αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο Θόλος και όλα δείχνουν ότι η νύχτα στο νησί  θα είναι μακριά…

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο χώρο αναμένονται και αστυνομικές δυνάμεις με στόχο την εκκένωση του από τους συγκεντρωμένους.

Ωστόσο, από το πλοίο έγιναν μερικές κινήσεις οχημάτων και μηχανημάτων, αλλά καμία εκφόρτωση στο λιμάνι των Μεστών. Το πλοίο έλυσε κάβους για την πόλη της Χίου, χωρίς να είναι γνωστό τι θα γίνει με την εκφόρτωση των μηχανημάτων.

Καταγγελία και από την ΚΕΕΡΦΑ

Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΚΕΕΡΦΑ, καταγγέλλοντας ότι μεταφέρονται και δυνάμεις των ΜΑΤ στο νησί

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Χίου ενάντια στην απόβαση Μηταράκη με ΜΑΤ και μηχανήματα για να στήσει την υπερφυλακή προσφύγων στο Θόλος. Ττην παραμονή των Φώτων, ναύλωσε το πλοίο «Πελαγίτης» (Αειναύτης), στο οποίο φέρεται να έχουν φορτωθεί μηχανήματα, δύο μπουλντόζες και πέντε φορτηγά, για την έναρξη των εργασιών στο Θόλος.

Πρόκειται για την περιοχή όπου προορίζεται να κατασκευαστεί μια τεράστια φυλακή προσφύγων και μεταναστών υλοποιώντας την άθλια ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων και της αποτροπής των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά κατατρεγμένοι από τους πολέμους.

Το πλοίο καταφθάνει στο λιμάνι των Μεστών ανήμερα των Φώτων, τα χαράματα στις 2.30πμ. Αμέσως μετά αναμένεται να κινηθούν τα μηχανήματα προς το Θόλος.

Η Αστυνομία ετοιμάζεται να εκκαθαρίσει τους αγωνιζόμενους κατοίκους και τους αιρετούς που τους στηρίζουν, οι οποίοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους απόψε και περιφρουρούν το Θόλος μέσα σε συνθήκες τσουχτερού κρύου.

Η Συντονιστική Επιτροπή αυτήν την ώρα(8.30μμ) συνεδριάζει για να καθορίσει τη τακτική της.

Η κυβέρνηση διαλέγει τώρα να στήσει ρατσιστικά στρατόπεδα στα νησιά, όπως αυτό τώρα στο Θόλος, για να αποπροσανατολίσει την οργή από την δολοφονική διαχείριση της πανδημίας που μετρά 21.000 νεκρούς. Δεν δίνει λεφτά για να φτιαχτούν ΜΕΘ, για να προσληφθεί προσωπικό στα νοσοκομεία, δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς για να σπάσουν τα τμήματα στα σχολεία και υποχρεώνει όλο τον κόσμο να πληρώνει πανάκριβα τεστ για να γεμίζουν κέρδη οι πολυεθνικές εταιρίες.

Σπαταλά όμως δισεκατομμύρια για να φτιαχτούν φυλακές προσφύγων στα νησιά, φράχτες, για αγορές Ραφάλ και για φρεγάτες.

Η Χίος και τα άλλα νησιά είναι νησιά της αλληλεγγύης και της αντίστασης. Στα νησιά εργάτες και εργάτριες, ψαράδες, αγρότες, εργαζόμενοι στο Τουρισμό δίνουν μάχη επιβίωσης ενάντια στην πολιτική Μητσοτάκη που τα χαρίζει όλα στους μεγαλοκαρχαρίες του πλούτου και τους βαρώνους της τουριστικής βιομηχανίας. Τα νησιά δεν θα γίνουν ορμητήρια ρατσισμού και μίσους κατά των προσφύγων του Μητσοτάκη και του Μηταράκη για να συσπειρώνει η ΝΔ το ακροδεξιό και φασιστικό ακροατήριο της Χρυσής Αυγής.

Δεν θέλουμε να μετράμε άλλους νεκρούς ναυαγούς, γυναίκες και βρέφη στο βωμό της πολιτικής της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο. Στις μέρες των Χριστουγέννων τριάντα πρόσφυγες πνίγηκαν. Αυτή είναι η εγκληματική πολιτική των κλειστών συνόρων και του ρατσισμού.

Διεκδικούμε άσυλο, στέγη, χαρτιά για πρόσφυγες και μετανάστες, να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκ΄νεντρωσης3, αν έρθουν οι πρόσφυγες στις πόλεις και στις γειτονιές και όχι να εγκλωβίζονται στα νησιά. Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Αυτοί που πρέπει να τα μαζεύουν και να μας αδειάσουν την γωνιά είναι η ίδια η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκης που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των εταιριών και των πλούσιων φίλων τους.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Χίου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, τους ναυτεργάτες, τους μαθητές με απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις να ματαιώσουν τα ρατσιστικά σχέδια του Μηταράκη.

Έξω τα ΜΑΤ από τη Χίο! Πάρτε τα μηχανήματα σας και φύγετε από το νησί. Όχι στο χτίσιμο του γιγαντιαίου στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Θόλος. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι!