βουλή-εφάπαξ-5-000-ευρώ-για-σεισμόπληκτου-107272
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.03.2019 | 12:58

Βουλή: Εφάπαξ 5.000 ευρώ για σεισμόπληκτους της Ζακύνθου

Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος σε όσους τα ακίνητα επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το εμπορικό απόρρητο και τα επιχειρηματικά πάρκα.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά ακίνητο και στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά χώρο βοηθητικής χρήσης και δεν φορολογείται ούτε κατάσχεται, με το συνολικό ύψος της δαπάνης να φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσά δεν καταβάλλονται αθροιστικά όταν τα πληγέντα ακίνητα και οι βοηθητικοί χώροι χρησιμοποιούνται από τον ίδιο δικαιούχο και έχουν ανεγερθεί εντός του ίδιου οικοπέδου ή γηπέδου, ενώ το ποσό των 1.000 ευρώ χορηγείται για βοηθητικούς χώρους εφόσον στο ίδιο οικόπεδο ή γήπεδο δεν υπάρχει κτήριο κατοικίας του ίδιου δικαιούχου.

Με άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, θεσπίζεται νέο καθεστώς ενισχύσεων με φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Επίσης με νέα ρύθμιση παρατείνεται κατά δύο επιπλέον μήνες η αρχικά τρίμηνη προθεσμία καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας όσων εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.» επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα αποσαφηνίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου των δικαιούχων του προγράμματος θα υπολογιστούν με βάση τις αποδοχές τους κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης τους στην εταιρεία και η καταβολή τους θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.