καταγγελία-του-έκοψαν-τη-σύνταξη-γιατ-625161
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.01.2023 | 08:08

Καταγγελία: Του έκοψαν τη σύνταξη, γιατί… “είναι πατέρας με ανήλικο παιδί”

Έναν απίστευτο Γολγοθά βιώνει ένας 63χρονος Βολιώτης εδώ και επτά χρόνια, στην προσπάθειά του να βγάλει σύνταξη, μετά από την απόλυσή του, επωφελούμενος την ευρωπαϊκή οδηγία που θέλει και τους πατεράδες να βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη λόγω ανήλικου τέκνου. Ο Α.Β. έλαβε μεν σύνταξη, όμως το ΙΚΑ στράφηκε εναντίον του, τον πήγε στα Δικαστήρια κι έπειτα από επτά χρόνια δικαστικής διαμάχης, το Πρωτοδικείο Βόλου απέρριψε το αίτημα συνέχισης της απόδοσης της σύνταξής του, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τους πατεράδες με ανήλικο τέκνο που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο για εκείνους του δημοσίου!

Ο κ. Α.Β. μίλησε στο magnesianews.gr για την περιπέτεια που βιώνει με την απονομή της σύνταξής του, καθώς τώρα καλείται να καταβάλει 70.000 ευρώ, γιατί η Ελλάδα δεν έχει φροντίσει να προστατεύσει και τους πατεράδες του ιδιωτικού τομέα.

Μόνο για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα!

Οι πατεράδες στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να κάνουν χρήση γονικής άδειας ή άλλων ευεργετημάτων όπως και οι μητέρες , πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, όμως δεν μπορούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη, λόγω ανηλικότητας τέκνου. Ωστόσο αυτό το ευεργέτημα αφορά μόνο στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Α.Β. Βολιώτης απολύθηκε από την εργασία του, σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, το 2016 συγκεντρώνοντας 10.000 ένσημα. Ήταν ο μόνος στην τετραμελή οικογένειά του, ο οποίος εργάζονταν. Όπως μετέφερε στο magnesianews.gr μετέβη στο ΙΚΑ για να μάθει τι δικαιούνταν και έκανε αίτηση για πρόωρη σύνταξη. Τέσσερις φορές πέρασε από τη Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, ενημερώθηκε πως υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά και στους πατεράδες του ιδιωτικού τομέα, ενώ, όπως μεταφέρει, τον ενημέρωσαν ότι η ευρωπαϊκή οδηγία υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας.

Εγγράφως στον Υπ. Εργασίας,

αλλά και στον Πρωθυπουργό

Έτσι, από τις 2/6/2016 ο κ. Α.Β. ξεκίνησε να λαμβάνει σύνταξη, όμως λίγο καιρό μετά, το ίδιο το ΙΚΑ στράφηκε εναντίον του και του έκανε προσφυγή ζητώντας να κοπεί η σύνταξή του. Το Πρωτοδικείο Βόλου αποφάσισε να μην διακοπεί η σύνταξη, μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει και έως τα μέσα του 2022, ο 63χρονος πλέον άνδρας, λάμβανε 950 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο, η τελεσίδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου ήταν να «κόψει» τη σύνταξη στον 63χρονο, ενώ το ΙΚΑ του ζητά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που φτάνουν τις 70.000 ευρώ!

Όπως εξήγησε ο κ. Α.Β. στην υπόθεσή του υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας ως προς απόφαση, μιας και αυτή δεν πάρθηκε μέσα σε 24 μήνες, όπως προβλέπεται, αλλά πέρασαν ουσιαστικά έξι χρόνια. Ο ίδιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει δικηγόρο για να κινηθεί εναντίον του Πρωτοδικείου, ενώ μετέφερε την κατάστασή του σε Βουλευτές, αλλά και εγγράφως στον Υπουργό Εργασίας, αλλά και στον Πρωθυπουργό.

Σε τραγική οικονομική κατάσταση

Την ίδια στιγμή ο κ. Α.Β. δεν μπορεί να λάβει επιδόματα, καθώς φαίνεται πως διαθέτει ακίνητη περιουσία, η οποία εξήγησε πως είναι δύο σπίτια στο όνομα της συζύγου του, τα οποία είναι παλιά και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Περιγράφει δε ως τραγική την οικονομική του κατάσταση, μιας και δεν υπάρχουν έσοδα στην οικογένεια καθώς η σύζυγός του δεν εργάζεται, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 διαγνώστηκε με λευχαιμία και έχει να αντιμετωπίσει και την περικοπή της περίθαλψής του.

Εκείνο που ζητά, είναι να διορθωθεί από την ελληνική πολιτεία το άδικο, καθώς δεν μπορεί να διαχωρίζει τους ανθρώπους και τους εργαζόμενους στα δικαιώματά τους ανάλογά εάν εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Ζητά να γίνει η νομοθετική ρύθμιση ώστε και οι πατεράδες του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη εάν έχουν ανήλικο τέκνο και τονίζει ότι δεν αποτελεί την εξαίρεση, μιας και υπάρχουν πολλοί άλλοι στην ίδια μοίρα με εκείνον.

magnesianews.gr