βόλος-άνθρωποι-ποντίκια-και-σκουπίδι-665343
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.08.2019 | 08:26

Βόλος: Άνθρωποι, ποντίκια και σκουπίδια στη χωματερή της Σέκερη

Τριτοκοσμικές, προσβλητικές για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας εικόνες, διαδραματίζονται στο εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο κτίριο απέναντι από τα ΚΤΕΛ και την Πολυτεχνική σχολή, στην οδό Σέκερη.

Μια ατέλειωτη χωματερή αλλά παρ΄ολα αυτά καταφύγιο βρίσκουν μέσα στα ερείπια άνθρωποι. Στην είσοδο του κτιρίου συναντά κανείς, ένα βουνό από σκουπίδια και μπάζα. Η φωτιά που ξέσπασε χθες δεν .. πρόλαβε να κάψει τον μεγάλο «σκουπιδοτενεκέ» της πόλης . Μέσα σε αυτή τη «βόμβα» ζουν άνθρωποι κατά καιρούς άνθρωποι που τους μεταφέρουν κυκλώματα από τη Βουλγαρία, μαζί με τα παιδιά τους. Βούλγαροι διαβιούν και επιβιώνουν στην κυριολεξία μέσα σε σκουπίδια και ποντίκια ενώ τα πρόσωπα που «φιλοξενούνται» στο χώρο εναλλάσσονται.

Μόνιμος κάτοικος ο 29χρονος Ζλάταν από τη Βουλγαρία που ζει στον επάνω όροφο του κτιρίου δύο χρόνια. Χθες ο εσωτερικός χώρος με τα σκουπίδια πήρε φωτιά και η Πυροσβεστική έσπευσε με δύο οχήματα να την σβήσει αμέσως, γιατί η περιοχή είναι «πυριτιδαποθήκη».

Οι «ένοικοι» έχουν γεμίσει τον τόπο σκουπίδια, από αυτά που συλλέγουν καθημερινά για να κερδίσουν τα προς το ζην μεταπουλώντας τα αντικείμενα που απορρίπτουν τα βολιώτικα νοικοκυριά. Στο χώρο με τα ποντίκια και τα σκουπίδια πρέπει να μπεις με γάντια και μάσκες, αλλά οι άνθρωποι που μένουν εκεί κατά καιρούς ψάχνουν εξονυχιστικά μέσα από λόφους σκουπιδιών που μεταφέρουν, για οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να έχει μεταπωλητική αξία.

Ο Ζλάταν διατηρεί το «δωμάτιό» του κάθαρο και χθες μας είπε πως τη φωτιά έβαλαν δύο μικροί Ρομά, που προσπάθησαν να κάψουν και τον δικό του χώρο. Το μέρος που ζει τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προφύλαξη και εκεί που κάποτε υπήρχαν κουφώματα τώρα υπάρχουν κουρελούδες και πανιά για να μην διαπερνά το χώρο ο ήλίος.

Ο 29χρονος δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την χωματερή. Ο ίδιος είναι ένας νέος περιποιημένος άνθρωπος, που το παρουσιαστικό του δεν παραπέμπει σε ρακοσυλλέκτη. Δεν θέλησε όμως να μας πει τι δουλειά κάνει.

«Βοηθάω έναν φίλο μου και μπάνιο κάνω σε κάποιος γνωστούς μου», απαντά στις ερωτήσεις.

Θα συνεχίσει να ζει στον «σκουπιδοτενεκέ» παρότι οι Πυροσβέστες κατ΄επάνάληψη του έχουν ζητήσει να αποχωρήσει για να μην αρρωστήσει.

e-thessalia.gr