βενζινάδικο-πλημμύριζε-με-νοθευμ-433650
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.10.2018 | 16:07

Βενζινάδικο “πλημμύριζε” με νοθευμένα καύσιμα την αγορά

Εντοπίστηκε στην Αττική πρατήριο υγρών καυσίμων που διέθετε στην αγορά, μέσω ειδικά διαμορφωμένου συστήματος υπόγειων δεξαμενών και σωληνώσεων, νοθευμένα καύσιμα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 7 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο προσωρινά υπεύθυνος του πρατηρίου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία υγρών καυσίμων, αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών χωρίς άδεια κ.α. διατάξεων. Για τα ίδια αδικήματα κατηγορείται και ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκε στον πίσω προαύλιο χώρο του πρατηρίου, επιμελώς κρυμμένο σύστημα τεσσάρων υπόγειων σωληνώσεων, οι οποίες επικοινωνούν με κρυφές υπόγειες δεξαμενές που περιείχαν νοθευμένα καύσιμα.

Επίσης, στον εσωτερικό χώρο του πρατηρίου βρέθηκε ειδικό τηλεχειριστήριο (μπουτόν), με το οποίο, σε περίπτωση ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες, απενεργοποιούσαν την αντλία που παρέδιδε τα νοθευμένα καύσιμα και ενεργοποιούσαν την αντλία των κανονικών καυσίμων.

πρατήριο υγρών καυσίμων – νοθεία

Παράλληλα, βρέθηκε φορολογικός μηχανισμός συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών – εκροών του πρατηρίου που λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη διάθεση των νοθευμένων καύσιμων να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, χωρίς να αποθηκεύονται στη μνήμη του.

Στο σημείο κλήθηκαν και κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης Καυσίμων (Δ.Ε.Δ.Α.Κ.), της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καθώς και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθήνας.

Οι υπάλληλοι της Δ.Ε.Δ.Α.Κ. πραγματοποίησαν ποιοτικό έλεγχο καυσίμων παίρνοντας δείγματα από όλες τις αντλίες του πρατηρίου και δείγματα από το υγρό που περιείχε το ειδικό σύστημα σωληνώσεων, που επικοινωνούσε με τις κρυφές δεξαμενές, με εμφανή ένδειξη ότι πρόκειται για νοθευμένα καύσιμα.

πρατήριο υγρών καυσίμων – νοθεία

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών και εκροών, το ειδικό τηλεχειριστήριο και μία κάμερα καταγραφής, ενώ ελήφθησαν φορολογικά στοιχεία για τις απαραίτητες ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.