Βαθύ Σάμου: Έκλεισε οριστικά το ΚΥΤ παρουσία του πρωθυπουργού - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Βαθύ Σάμου: Έκλεισε οριστικά το ΚΥΤ παρουσία του πρωθυπουργού

Το οριστικό κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ σηματοδοτεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατέφθασε στο χώρο απευθείας από το αεροδρόμιο λίγο μετά τις εννέα το πρωί.

“Σήμερα είναι πραγματικά μια σημαντική ημέρα για τη Σάμο, για το Δήμο Ανατολικής Σάμου καθώς κάνουμε πράξη την δέσμευση μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής. Και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε, επίσης, τη νέα δομή που όπως δεσμευτήκαμε δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού. Αν περιηγηθεί κανείς στο χώρο βλέπει τα απομεινάρια αυτή της αθλιότητας. Όμως έχουμε κάνει ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η δομή αυτή καταργήθηκε οριστικά και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δήλωσε πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις προς τους πολίτες. “Απαντήσαμε με πράξεις στα λόγια όποιον προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα”. Αναφέρθηκε στις έξι στρατηγικές επιλογές που η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια για μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί δομές μόνιμες ως εγκαταστάσεις που παρέχουν εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας που εγγυούνται τη μόνιμη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ. “Όχι δομές μόνιμης παραμονής. Κανείς δεν θα μείνει μόνιμα στην ακριτική Ελλάδα. Εδώ στη Σάμο την τελευταία πενταετία περάσανε 20.000 αιτούντες άσυλο και η δομή που κατασκευάστηκε έχει 3.000 θέσεις ολική χωρητικότητα. Εντός του 2021 θα λειτουργήσουν οι νέες κλειστές/ ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω. Και το 2022 σε Λέσβο και σε Χίο, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Τέλος ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος αιτήθηκε τη περιβαλλοντική αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου για την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων. «Οφείλουμε για τους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες τη απόδοση της περιοχής ιδιοκτησίας στο Δήμο Ανατολικής Σάμου κατά πλήρη κυριότητα και χρήση. Καθώς και τη απορρύπανση της αυταπατηθείσας περιοχής. Ο σχεδιασμός ο οποίος προτείνεται και περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του χώρου και της δημιουργίας σε αυτό πανεπιστημιακού τμήματος μη ανταγωνιστικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ανέγερση ενός σύγχρονου Δημαρχείου που θα στεγάζει όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες. Η Σάμος έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του προσφυγικού, της πανδημίας, της εγγύτητας κατά καιρούς με τη γείτονα χώρα αλλά και ενός φονικού σεισμού» σημείωσε ο δήμαρχος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!