βαρύ-πένθος-για-το-μάκη-βορίδη-725344
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.09.2020 | 15:26

Βαρύ πένθος για το Μάκη Βορίδη

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ευτύχης Βορίδης, θείος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τέως πρόεδρος της ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας ενώ ήταν και καθηγητής καρδιολογίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δυσάρεστα νέα εντός του καλοκαιριού καθώς έχασε πριν από λίγες ημέρες, πλήρη ημερών, τον συγγενή του. Ο εκλιπών υπήρξε υπήρξε προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το άγνωστο παρασκήνιο είναι ότι ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας που εμπιστευόταν πολύ τον σπουδαίο καρδιολόγο, του είχε πει «να πεις στον μικρό να βάλει μυαλό για να έρθει στη Νέα Δημοκρατία» όπου μικρός ήταν ο Μάκης Βορίδης ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ριζοσπαστικοποιημένος στα πολύ δεξιά καθώς συνδικαλιζόταν στο Κολλέγιο Αθηνών με τους «Ελεύθερους Μαθητές». Ο «μικρός» μπορεί να άργησε αλλά έστω και με καθυστέρηση ετών κατέληξε στη Νέα Δημοκρατία. voridis_

Ο Ευτύχιος Βορίδης είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη, από μητέρα Ηπειρώτισσα και πατέρα Μικρασιάτη. Ακολούθησε την οικογένειά του στις διαδοχικές μετακινήσεις σε πόλεις της Μακεδονίας και από τα τέλη του Δημοτικού σχολείου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος του Βαρβακείου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε διδάκτωρ επίσης με άριστα το 1957 και Υφηγητής Καρδιολογίας το 1962. Την διδακτορική του διατριβή με θέμα τον «Αιματοκρίτη και τα κρυφά του ελαττώματα» εξεπόνησε στη Γερμανία, για να μεταβεί εν συνεχεία στην Γαλλία, στην Καρδιολογική Κλινική του καθηγητή Lenegre, όπου έγινε εσωτερικός βοηθός και κατόπιν Chef de Clinique.

Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανεδείχθη εκ των πρωτεργατών και θεμελιωτών της καρδιολογικής επιστήμης. Υπεύθυνος για την οργάνωση εργαστηρίων και κλινικών, του προτάθηκε το 1969 η διεύθυνση της Καρδιολογικής Κλινικής του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, και εν συνεχεία εξελέγη μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στην έδρα του Φαίδωνος Φέσσα. Το 1975 εξελέγη Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», θέση την οποία διατήρησε επί δεκαετία, και το 1982 προήχθη σε Τακτικό Καθηγητή. Παραιτήθηκε το 1985, διαφωνών με την εφαρμογή του νέου τότε Συστήματος Υγείας.

Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και συμβούλια, και το 1980 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας των Παρισίων. Το 1998 έγινε Πρόεδρος της «Ευρωκλινικής Αθηνών», θέση την οποία εξακολουθεί να κατέχει. Ως διδάσκαλος της Ιατρικής καθοδήγησε πλήθος μαθητών του προς υψηλές θέσεις της καρδιολογικής ιεραρχίας. Τιμημένος με πολλές διακρίσεις και παράσημα, ευρυμαθής, πνευματώδης και πρωτοποριακός στις αντιλήψεις του, ο Ευτύχιος Βορίδης κατείχε επί σειρά ετών κορυφαία θέση στην πυραμίδα της ελληνικής επιστήμης.