τζιχαντιστής-της-αθήνας-μπήκα-στο-isis-γι-844191
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.11.2020 | 08:46

Τζιχαντιστής της Αθήνας: Μπήκα στο ISIS για να εκδικηθώ (βίντεο)

«Μπήκα στον ISIS/DAESH λόγω αντεκδίκησης. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε σκοτώσει μπροστά στα μάτια μου συγγενείς μου. Ηθελα να τους εκδικηθώ».

Αυτή είναι μία από τις φράσεις του 27χρονου τζιχαντιστή, ο οποίος ήταν σε περίοπτη θέση στη λίστα υπόπτων διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας, προς τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που τον ανέκριναν, εξηγώντας τους λόγους στρατολόγησής του.

Ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δολοφονικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να προσδιορίζει αριθμό ή τόπο, αλλά ότι συνέβησαν το 2014. Λίγο νωρίτερα είχε αναγνωρίσει τον εαυτό του σε βίντεο που του έδειξαν οι αστυνομικοί, την ίδια χρονιά, όπου ο 27χρονος μαζί με άλλα άτομα κακοποιεί βάναυσα και χλευάζει αιχμαλώτους του ISIS.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ ΤΟ CNN.GR

Tον παρακολουθούσαν

Τον τελευταίο χρόνο οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας παρακολουθούσαν τον 27χρονο, που διέμενε στην ανοικτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του, καθώς είχαν γίνει αποδέκτες των πληροφοριών για τη φρικτή δράση του. Το πρωί της Τετάρτης εξελίχθηκε συμπλοκή στην ανοικτή δομή ανάμεσα στον 27χρονο και άλλους αλλοδαπούς για λόγους διαβίωσης. Ο ίδιος τραυματίστηκε αλλά μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας του περιστατικού στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματιζόταν. Τότε παρενέβησαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα οποία τον μετέφεραν στα γραφεία τους και έπειτα από πολύωρη ανάκριση παραδέχθηκε και ομολόγησε ότι εντάχθηκε και συμμετείχε ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS/DAESH.

Ο 27χρονος είχε έρθει στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στις 28 Μαρτίου 2018, μέσω Τουρκίας, μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους. Εκεί έγινε η καταγραφή του, κατέθεσε αίτημα ασύλου, διέμειναν για λίγο στο ΚΥΤ Μόριας και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στην ανοικτή δομή του Ελαιώνα. Το 2019, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έγιναν αποδέκτες των πληροφοριών για τη δράση του, έψαξαν τη διαδρομή του και τον εντόπισαν στη δομή, θέτοντάς τον σε διακριτική παρακολούθηση.

Χτυπά αιχμαλώτους σε βίντεο

Στο βίντεο που πρωταγωνιστεί ο 27χρονος, εμφανίζεται να χτυπάει μαζί με άλλα μέλη του ISIS αιχμαλώτους τους οποίους κρατούν όρθιους και δεμένους πισθάγκωνα. Μέλη του ISIS, κάποιοι εκ των οποίων κρατούν και σημαίες της τρομοκρατικής οργάνωσης, βιαιοπραγούν επανειλημμένα στους ομήρους τους, που φοβισμένοι δέχονται τα χτυπήματα στο κεφάλι και ακούν τις άναρθρες πανηγυρικές κραυγές από τους βασανιστές τους.

Μετά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στον οικίσκο της ανοιχτής δομής φιλοξενίας αλλοδαπών όπου διέμενε και εντόπισαν δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την ανάσυρση δεδομένων και στα εγκληματολογικά εργαστήρια για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Δικογραφία για δύο κακουργήματα

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος του άσκησε δίωξη για δύο κακουργήματα. Συγκεκριμένα, του απαγγέλθηκαν διώξεις για τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία με δόλο ως τρομοκρατική πράξη. Ο 27χρονος πήρε προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Είναι η δεύτερη περίπτωση ατόμου που συλλαμβάνεται τον Νοέμβριο κατηγορούμενος για συμμετοχή στον ISIS. Η πρώτη περίπτωση βέβαια είχε άλλα χαρακτηριστικά και αφορούσε έναν επίσης 27χρονο από το Τατζικιστάν, ο οποίος συνελήφθη στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου διέμενε μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους σε διαμέρισμα που τους είχε παραχωρήσει μη κυβερνητική οργάνωση. Εκκρεμούσε σε βάρος του ερυθρά αγγελία για συμμετοχή στον ISIS. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι διωκόμενος από το καθεστώς του προέδρου του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόνοφ ή Ραχμόν, καθώς η σύζυγός του είναι αδελφή του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο Τατζικιστάν και ότι εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Ο ίδιος είχε έρθει μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 2017, μέσω Τουρκίας. Είχε φθάσει στη Λέσβο, καταγράφηκε στη Μόρια και διέμεινε και στο ΚΥΤ. Πολιτογραφήθηκε πρόσφυγας, του δόθηκε πολιτικό άσυλο και από εκεί και έπειτα κατευθύνθηκε στην Τρίπολη, όπου διέμεινε στο διαμέρισμα της ΜΚΟ. Ο 27χρονος μετά τη σύλληψή είχε κρατηθεί με σκοπό τη διοικητική του απέλαση.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος