τύρναβος-16-χρόνια-έπαιρναν-επιδόματα-γ-479053
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.05.2018 | 18:28

Τύρναβος: 16 χρόνια έπαιρναν επιδόματα για τα 4 ανύπαρκτα παιδιά τους

Στη σύλληψη μια γυναίκας και ενός άντρα 42 ετών αντίστοιχα προχώρησε το Α.Τ Τυρνάβου με την κατηγορία της απάτης, καθώς λάμβαναν παράνομα επιδόματα τέκνων για παιδιά που δεν είχαν.

Σύμφωνα με το larissanet.gr το εν λόγω ζευγάρι, που είναι ρομά, από το 1996-2012 έλαβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ως επιδόματα για τα τέσσερα ανήλικα τέκνα, που δεν είχε, και φαινόταν εγγεγραμμένα σε δήμο της περιοχής.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.

Και στη Θεσσαλονίκη

Παράνομα επιδόματα πολυτεκνίας κατηγορούνται ότι λάμβαναν, επί μία 10ετία, επτά ανδρόγυνα από οικισμό Ρομά των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 200.000 ευρώ.

Την υπόθεση έφερε στο «φως» έρευνα αστυνομικών του τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικής παραγγελίας που είχε δώσει η τοπική Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ως «πρωταγωνιστές» της απάτης φέρονται δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων ο πρόεδρος του συγκεκριμένου οικισμού.

Σε βάρος των συνολικά 16 εμπλεκόμενων προσώπων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απάτης, της υφαρπαγής και χρήσης ψευδούς βεβαίωσης, της χρήσης ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης κ.ά.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα επτά κατηγορούμενα ζευγάρια, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, καθοδηγούμενα από τους φερόμενους ως «εγκεφάλους» της υπόθεσης, κατάφεραν από το 2004 να υφαρπάξουν ψευδή πιστοποιητικά γέννησης ανύπαρκτων τέκνων, έχοντας προηγουμένως καταθέσει ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις σε διάφορα ληξιαρχεία ανά τη χώρα.

Ακολούθως, οι φερόμενοι ως δράστες κατέθεσαν τα παραπάνω πιστοποιητικά γέννησης σε ασφαλιστικό φορέα, από τον οποίο εισέπρατταν παράνομα τα επιδόματα πολυτεκνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την τελευταία 10ετία, δηλώθηκαν 16 ανύπαρκτα παιδιά, δηλαδή δύο ή ακόμη και τρία από κάθε εμπλεκόμενο ζευγάρι, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από τη χορήγηση των «μαϊμού» επιδομάτων αποτιμάται σε 200.000 ευρώ.

Η δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη διαλεύκανση παρόμοιων υποθέσεων.