τύπος-ηπείρου-βασανισμός-γαϊδουριο-1064272
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.09.2022 | 10:09

Τύπος Ηπείρου – βασανισμός γαϊδουριού: Αναπάντητα ερωτήματα για πρώην αντιδήμαρχο, δήμαρχο, Καχριμάνη, Τασούλα

Διαβάζουμε στον Τύπο της Ηπείρου για την υπόθεση κακοποίησης με το γαϊδουράκι:

«Ο σάλος που προκλήθηκε πανελλαδικά από την κτηνώδη πράξη του αντιδημάρχου Ζίτσας Ιωαννίνων Γιώργου Σταλίκα, να σέρνει έναν γαϊδουράκο στο χωριό Γραμμένο με το αγροτικό του αυτοκίνητο επί ένα και πλέον χιλιόμετρο δε λέει να κοπάσει, αλλά όσο πάει και αποκαλύπτεται ο ρόλος για συγκάλυψη από εξέχοντες δυστυχώς παράγοντες του τόπου!

Το φρικτό και πρωτοφανές περιστατικό βασανισμό ζώου συνέβη το Σάββατο 27 Αυγούστου και έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα.

Ο κτηνοτρόφος(;) αντιδήμαρχος έδεσε  το γαϊδουράκι για να το πάει σπίτι (;), αλλά στη διαδρομή το συμπαθές τετράποδο δεν μπορούσε να ακολουθήσει το αυτοκίνητο και έπεσε.

Από εκεί και ύστερα άρχισε το μαρτύριό του, να σέρνεται, γέμισε ο δρόμος αίματα, με τον οδηγό να σταματά μόνο όταν κάτοικοι του χωριού άρχισαν τις φωνές.

– Δεν είδα ότι το έσερνα, δήλωσε εκείνη τη στιγμή ο αντιδήμαρχος! Δεν είχε καταλάβει δηλαδή τίποτα και απορούσε! και αυτός πως βρέθηκε το άτυχο ζώο να τον “ακολουθεί” σκορπώντας το αίμα του σε μια διαδρομή περίπου 800 μέτρων!

Στην πορεία και αφού με αφορμή ένα βίντεο αυτόπτη μάρτυρα που είχε καταγράψει την τραγωδία, το θέμα πήρε έκταση εκτός Ηπείρου, ο αντιδήμαρχος εξαφανίστηκε από προσώπου γης με την αστυνομία να τον αναζητά.

Την επόμενη ημέρα αποφάσισε να “εμφανιστεί” και βέβαια  συνελήφθη, ωστόσο πρόλαβε και άλλαξε  υπερασπιστική γραμμή δηλώνοντας ότι το ζώο το είχε …δαγκώσει λύκος και πήγε να το μεταφέρει, αλλά στη διαδρομή έπεσε!!!

Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, με τους περιοριστικούς όρους να μη φύγει από τη χώρα και να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε πρώτο πενθήμερο του μηνός.

Αυτό είναι συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης, αλλά από εδώ και πέρα  αρχίζουν τα εξωφρενικά παρατράγουδα.

Ο δήμαρχος Ζίτσας κ.Μιχάλης Πλιάκος μόλις τη Δευτέρα, τρεις ημέρες μετά δηλαδή, έπαυσε από τα καθήκοντά του τον βασανιστή αντιδήμαρχο και μάλιστα ύστερα από εντολή του υπουργού Εσωτερικών κ.Βορίδη, με την οδηγία να παραπεμφθεί και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Χρειάζονταν άραγε η παρέμβαση

του υπουργού για το αυτονόητο;

Γιατί δεν το ζήτησε ο Περιφερειάρχης κ.Καχριμάνη;

Στην ανακοίνωση δε που εξέδωσε με προκλητική καθυστέρηση ο Δήμαρχος, κάνει λόγο για σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά …αποκηρύσσει όσους θέλησαν να επενδύσουν πολιτικά στο θέμα!!!

Τον κράτησε όμως στην παράταξή του, ενώ παραμένει και δημοτικός σύμβουλος, όταν όφειλε να του ζητήσει την παραίτηση.

Δε λέει ο δήμαρχος ποιοί είναι αυτοί και με ποιό τρόπο θα επένδυαν πολιτικά σε αυτό το γεγονός, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δικαίως όλοι στηλίτευσαν την πράξη του αντιδημάρχου.

Μόνο ο δήμαρχος έκανε πως δεν κατάλαβε τίποτε, περιμένοντας δήθεν την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά επί της ουσίας μάλλον θα έψαχνε να βρει τρόπο αν όχι συγκάλυψης, τουλάχιστον χειρισμού του αποτρόπαιου γεγονότος.

Άλλωστε μιά ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή δηλαδή, συνέτρωγε μετά του βουλευτή Ιωαννίνων και Προέδρου της Βουλής κ.Κώστα Τασούλα σε ταβέρνα των Πετραλώνων!

Ήδη τα τοπικά αλλά και τα Αθηναϊκά ΜΜΕ μετέδιδαν το ανδραγάθημα του αντιδημάρχου του και ζητούσαν δηλώσεις, αλλά εκείνος περί άλλων ετύρβαζε!

Βεβαίως προκαλεί εντύπωση που δεν αντέδρασε αμέσως ο Πρόεδρος της Βουλής, που αποκλείεται να μην είχε μάθει τι συνέβη, αφού βούιζε όλη η Ελλάδα και όχι μόνο!

Τι να έκανε; Να παροτρύνει τον κ.Πλιάκο να πάρει θέση, να τον διώξει τον αντιδήμαρχο και να έλεγε στον φίλο του Σταλίκα να πάει στην Αστυνομία, να φωνάξει κτηνιάτρους, να ζητήσει συγγνώμη.

Δεν το έκανε! Ασκεί όμως επιρροή στον γαϊδουροβασανιστή (ή μήπως εκείνος σε αυτόν;), αφού σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των υιών του είναι στη φρουρά του, που θα πει ότι είναι ας πούμε κάτι σαν κομματάρχης του στην περιοχή, με τον έτερο υιό να φέρεται ότι…προστατεύει, τον Περιφερειάρχη κ.Αλέξ. Καχριμάνη!

«Τον δάγκωσε ο λύκος τον γάιδαρο», δήλωσε και ο δικηγόρος του Σταλίκα κ.Δημ. Δήμου, αλλά έχουν γίνει καταγγελίες με φωτογραφίες μάλιστα, να έχει δεμένο στο αυτοκίνητό του το τετράποδο, έξω από καφενείο του χωριού!

Πότε το …έφαγε ο λύκος; Και γιατί από την αρχή δεν το είπε ο αντιδήμαρχος, αλλά δήλωνε ότι δεν είδε ότι έσερνε τον γάιδαρο;

Καταγγέλθηκε μάλιστα ότι ο αντιδήμαρχος είχε δυό γαϊδουράκια κι ότι στον κτηνίατρο που έκανε την εξέταση έδειξαν άλλο, στο οποίο είχε γίνει τομή στο στέρνο!!!

Άλλωστε και μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης ΚΙ.Δι.Ζω που πήγαν στο χωριό, δεν βρήκαν το ζώο, αλλά στην καρότσα του αυτοκινήτου σπλάχνα που έτρωγαν τα σκυλιά!

Δηλαδή επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες ότι ο αντιδήμαρχος εξαφάνισε το ζώο και στη θέση του παρουσίασε ένα άλλο να το εξετάσει ο κτηνίατρος- κι αν είναι έτσι βασάνισε (με ποιούς άλλους;) κι άλλο γαϊδουράκι!!!

Το περίεργο (;) είναι πως εκπρόσωπος της φιλοζωικής εταιρίας που προαναφέραμε, τη Δευτέρα το απόγευμα δήλωνε ότι το γαϊδουράκι που το …έφαγε ο λύκος χρειάζεται ευθανασία!

Ποιά από τις δυό αντιφατικές δηλώσεις τους ισχύει; Τι συνέβη κι άλλαξε «ρότα»;

Ο πρώην πιά αντιδήμαρχος είναι και φίλος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Καχριμάνη, με δεδομένο ότι στην υπηρεσία του βρίσκεται ο έτερος υιός Σταλίκας!

Τώρα πως γίνεται και τα δυό παιδιά να βρίσκονται το ένα κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής και το άλλο στον Περιφερειάρχη, είναι από αυτά που μόνο εκείνοι μπορούν να εξηγήσουν- χωρίς να αποκλείεται να έχουν ειδικές ικανότητες (δε φταίνε σε τίποτε τα παιδιά), αλλά ο πατέρας σίγουρα.

Σημασία πάντως έχει ότι πολλοί βάλθηκαν να προσπαθούν για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την αγριότητα της πράξης και να πέσει στα μαλακά ο αντιδήμαρχος, για τον οποίο και συγχωριανοί του λένε ότι γενικότερα τα ζώα του (πρόβατα κλπ) ποτέ δεν ήταν και ακόμη δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση.

Και το πιό σημαντικό:

Ποιός κτηνίατρος εξέτασε το γαϊδουράκι και διαπίστωσε ότι το είχε …δαγκώσει λύκος;

Πότε το εξέτασε; Το Σάββατο που συνέβη το περιστατικό ή άλλη ημέρα και που;

Τι είναι, ιδιώτης κτηνίατρος ή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας;

Και Εισαγγελέας και Ανακριτής πείστηκαν από μιά τέτοια βεβαίωση και άφησαν ελεύθερο τον δράστη ή αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως;

Παράλληλα προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά που δημιουργούν ένα πιο ομιχλώδες τοπίο από όσο είναι ήδη.

Είχε συνεργούς ο αντιδήμαρχος; Τις πρώτες ώρες, ποιοι τον βοήθησαν να μεταφέρει το άτυχο ζωντανό; Δεδομένου ότι ο λόγος για ένα τετράποδο με μεγάλο όγκο και βάρος, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο αντιδήμαρχος δεν έδρασε μόνος!

Που μεταφέρθηκε το ζώο αρχικά; Στον στάβλο της οικογένειας όχι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εκπροσώπων των φιλοζωϊκών που έσπευσαν σε αναζήτησή του. Αν όχι εκεί λοιπόν, τότε που;

Ως γνωστόν σε αυτής της κατηγορίας τα ζώα, δεν πάει το ζωντανό στον κτηνίατρο αλλά ο κτηνίατρος στο ζωντανό! Που το είχε λοιπόν μεταφέρει ο αντιδήμαρχος και με ποιους;

Πέραν των άλλων οι προαναφερόμενοι εκπρόσωποι φιλοζωϊκών σωματείων, στις πρώτες τους δηλώσεις έκαναν λόγο και για άλλα ζώα (σκυλιά και άλλα) που διαπίστωσαν στον συγκεκριμένο στάβλο να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση! Γιατί δεν στράφηκαν εναντίον του ιδιοκτήτη και γι αυτά τα έρμα ζώα; Το ότι “έτρεχαν” για τον γαϊδαρο δεν είναι δικαιολογία ώστε να κλείσουν τα μάτια σε άλλες ψυχές που βίωναν και ίσως βιώνουν ακόμα το δικό τους μαρτύριο!

Άραγε πως οι φιλοζωϊκές άφησαν απροστάτευτα και στα χέρια του τα υπόλοιπα ζώα παρότι είχαν γίνει μάρτυρες της κατάστασης, πως δεν συντάχθηκαν κατηγορίες και γι αυτά;

Και το εξωφρενικό που διαβάσαμε, πάντα από μέλη των φιλοζωϊκών, είναι πως διαπίστωσαν σκυλιά να τρώνε εντόσθια μεγάλου ζώου! Στη πορεία βέβαια, δήλωσαν πως δεν πρόκειται για όργανα από το άτυχο γαϊδουράκι. Από που όμως προέρχονταν; Υπάρχει κάποιο σφαγείο εκεί κοντά που δεν γνωρίζουμε; Είναι επιτρεπτό να τρώνε οι σκύλοι ζωντανά εντόσθια; Και τέλος πάντων, δικαιολόγησε κανένας από τι ζώο ήταν και πως βρέθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα εκεί;

Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό με το θέμα και μάλλον οι χειρισμοί έως τώρα είναι τουλάχιστον, ελλειπείς.

Μια άρση τηλεφωνικού απορρήτου στον αντιδήμαρχο για τις κλήσεις τις πρώτες εκείνες ώρες αλλά και μια εξέταση DNA ώστε να επιβεβαιωθεί ΄το πρόκειται για το ίδιο ζώο αυτό που εμφανίζουν τώρα και ότι δεν έχει βασανιστεί και δεύτερο στο βωμό της συγκάλυψης, ίσως θα έλυναν κάποια κομμάτια του “μυστηρίου” Όπως επίσης και μια έρευνα για το αν υπήρχαν καταγγελίες μέχρι σήμερα εις βάρος της μονάδας αυτής, ΠΟΙΕΣ  υπηρεσίες επιλήφθηκαν και ποια ήταν τα πορίσματά τους!

Δεδομένου ότι ο στάβλος αυτός το πιθανότερο δίνει κρέας στα τραπέζια μας και γάλα στα ποτήρια μας, η έρευνα από τις Αρχές και όχι από κάθε “αυτοπροσδιοριζόμενο”, θα πρέπει έστω στο εξής να είναι ενδελεχής και απρόσκοπτη σε πιέσεις ή υποδείξεις ενδεχομένως. Διότι από τη στιγμή που στη περιοχή όλοι ήξεραν και μάλιστα καταγγέλουν φανερά, το προηγούμενο διάστημα κάποιοι “εθελοτυφλούσαν”.

Το ποιοι και το γιατί είναι αρμοδιότητα των Αρχών που καλούνται αφενός να διαλευκάνουν το αποτρόπαιο γεγονός και αφετέρου να ερευνήσουν τις μέχρι σήμερα συνθήκες που αφορούν τη λειτουργία των υπηρεσιών και των Προϊσταμένων τους!

Στη πορεία παραθέτουμε φωτογραφίες του στάβλου που φέρεται να ανήκει στον ίδιο ή στην οικογένεια του αντιδημάρχου!

Όποια Αρχή πείστηκε ότι δεν πρόκειται για άθλιο τριτοκοσμικό κολαστήριο με θύματα περισσότερα από το άτυχο γαϊδουράκι ή όποια …φιλοζωϊκή ανέλαβε αυτόκλητα την διαχείριση της τραγωδίας και θεωρεί ότι έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν, κοιτώντας τις φωτογραφίες και το χρονικό αλλά και τα κενά των συμβάντων……. ας το ξανασκεφτεί!»