τσικνοπέμπτη-σε-θεσσαλονίκη-και-β-ελλ-60068
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.02.2017 | 10:00

Τσικνοπέμπτη σε Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα – Πού θα γίνουν γλέντια

Σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλά μέρη της Ελλάδας παρέες συγκεντρώνονται σήμερα σε σπίτια για να ψήσουν κρέας ή επιλέγουν μια ταβέρνα για να «τσικνίσουν» και να γλεντήσουν τη μέρα που επιβάλλει κρεατοφαγία. Στη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, η σημερινή μέρα θα γιορταστεί με πληθώρα εκδηλώσεων από άκρη σε άκρη.

Με μπουλούκια και το παραδοσιακό τσίκνισμα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανοίγει δυναμικά τον αποκριάτικο κύκλο, δίνοντας το σύνθημα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να στροβιλιστούν στους ρυθμούς της Αποκριάς και να ζήσουν μοναδικές στιγμές κεφιού.

Tο σύνθημα δίνεται σήμερα στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη. Εκεί, και στις 6.30 μ.μ., θα καταλήξει το μπουλούκι μεταμφιεσμένων, που λίγο νωρίτερα θα έχει ξεχυθεί στους δρόμους με τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων. Εκεί θα βρίσκεται και ο Σύλλογος Πολιτισμού και Παράδοσης Κυμίνων, που θα παρουσιάσει το έθιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας, όπως επίσης και οι Κουδουνοφόροι από την Ανθή Σερρών.

Η δημοτική ενότητα Τριανδρίας σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων και συλλόγους της περιοχής σχεδιάζει αποκριάτικη παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών στις 4:30 το απόγευμα, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Γυμναστηρίου κι Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει πάρτι στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας με ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους, μουσικοκινητικά παιχνίδια και το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στον δήμο Καλαμαριάς,, σήμερα Τσικνοπέμπτη, με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) από τις 7 το βράδυ, θα ξεκινήσει το αποκριάτικο πάρτι με πρωταγωνιστές τη μουσική, τους εορταστικούς ρυθμούς και την παράδοση. Τα κάρβουνα θα ανάψουν από νωρίς το απόγευμα και η τσίκνα από τα ψημένα κρεατικά θα απλωθεί σε όλη την περιοχή. Κρασί και λουκούμια θα συμπληρώνουν το μενού της βραδιάς. Το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους νέους με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα. Στην εξέδρα που έχει στηθεί, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το γαϊτανάκι, το μπουρανί Θεσσαλίας, οι Φανοί Κοζάνης, το έθιμο του Μπέη και τα αποκριάτικα τραγούδια της Μυτιλήνης (Γλεντιστάδες).

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη η αυλαία θα ανοίξει την Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικο γλέντι στο μπαλκονάκι του “Πέτρινου” πολιτιστικού κέντρου Πυλαίας με μουσική, χορό και άφθονο δωρεάν κρασί. Η ώρα άφιξης των μασκαράδων έχει οριστεί στις 7:30 το βράδυ. Την Κυριακή 19/2 θα πραγματοποιηθούν τα “6α Τζερτζελέματα”. Η αυλαία της αποκριάτικης εκδήλωσης ανοίγει στις 11.00 από την πρώτη βρύση στην είσοδο του Χορτιάτη, με κατάληξη την αυλή του Γυµνασίου. Με ζωντανή µουσική, δωρεάν κρασί, δράσεις για πολύ κέφι και ελεύθερη είσοδο σε μια γιορτή που διοργανώνουν ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος “Αφανός”, η Κίνηση Πολιτών Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη, σε συνεργασία µε τον δήµο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Στη Νάουσα ηΤσικνοπέμπτη έχει ψήσιμο στους δρόμους και λαϊκό γλέντι. Στην κεντρική πλατεία θα βραβευτεί ο μαθητής ή η μαθήτρια που κέρδισε στο διαγωνισμό “Νονός της Αποκριάς”, ενώ τα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό και μουσικά συγκροτήματα θα αναλάβουν τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων.

Στο Κιλκίς, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται στο Πάρκο Κήπος, με μουσικά τσικνίσματα, ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα.

Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής την Τσικνοπέμπτη θα στηθεί ένα λαϊκό γλέντι στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβών με παραδοσιακή μουσική, κρασί και φαγητό για όλους.