τσελέντης-τις-επόμενες-ώρες-θα-έχουμε-170054
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.02.2023 | 10:25

Τσελέντης: Τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία και τη Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τετάρτη (8/2) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Την ώρα που τα νεότερα στοιχεία ανεβάζουν σε σχεδόν 8.000 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι οι τραυματισμένοι ο Άκης Τσελέντης προβλέπει πως θα σημειωθεί άμεσα ένας ισχυρός μετασεισμός.

«Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ», είπε, μιλώντας στο Mega ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα», τόνισε, αναφερόμενος στο κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός στη γείτονα μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, ωστόσο όπως δήλωσε «μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η τεράστια καταστροφή στην Τουρκία οφείλεται στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών.

«Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα γι΄ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα» υπογράμμισε.