τρίκαλα-τριήμερο-συνέδριο-για-τη-δημι-650606
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.09.2019 | 13:27

Τρίκαλα: Τριήμερο συνέδριο για τη δημιουργία βιώσιμης & έξυπνης πόλης

Άρχισαν το μεσημέρι, στον Μύλο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα, οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου Plug & Play «Restart mAI City» για τις πόλεις του μέλλοντος με τις δράσεις του μέλλοντος. Δήμαρχοι από όλη τη χώρα συζητούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης και κορυφαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν  πρακτικές και ουσιαστικές λύσεις για τους δήμους και τους πολίτες.

Σε ποιες πόλεις θα ζούμε από το 2020; Πώς θα διαβιούν οι κάτοικοι; Με ένα κουμπί στο smart phone θα βρίσκουμε θέση στάθμευσης; Ποια η σχέση τουρισμού και εσόδων από τη διατροφή για κάθε πόλη; Υπάρχουν παραδείγματα για τις πόλεις της επόμενης δεκαετίας στη χώρα μας; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ με στόχο την ανάπτυξη μίας «Έξυπνης και Βιώσιμης Πόλης».

Το τριήμερο συνέδριο έχει ως στόχο τη δημιουργία επαφής και δικτύωσης ανάμεσα στις δημοτικές Αρχές της χώρας, ώστε οι εφαρμοζόμενες και οι προς υλοποίηση πολιτικές να συνδυαστούν με λύσεις προς όφελος των πολιτών.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας για την αυτοδιοίκηση του σήμερα, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «πρέπει να αλλάξουμε μόνοι μας θεματολογία, το πώς θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να αξιοιποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας, όπως ιαματικοί πόροι, σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σημεία φυσικού κάλους, πολιτιστικές διαδρομές, γαστρονομικές ευκαιρίες».

«Αυτό από το οποίο κινδυνεύει σήμερα η αυδιοίκηση είναι το χάσμα ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και σε αυτές, στις οποίες η αυτοδιοίκηση έχει μείνει κολλημένη», σημείωσε.

«Ό,τι θα δώσεις στην κοινωνία αυτό θα πάρεις πίσω», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου, για να διευκρινίσει: «Μπροστά μας έχουμε σημαντικές προκλήσεις. Να αλλάξουμε πριν μας αλλάξουν ή ακόμα χειρότερα πριν οι πολίτες αλλάξουν χώρα».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε την ανάγκη για μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, ώστε να μειωθούν η κακονομία, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και υλοποίησης και να προχωρήσουμε με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όπως είπε, προτεραιότητα αποτελούν η κατάργηση της κρατικής δουλοκτησίας και η συθέμελη αλλαγή του κράτους, που εκεί όπου τιμωρεί εκεί και αθωώνει, εκεί που επιτρέπει εκεί και απαγορεύει, εκεί που λέει πήγαινε γρήγορα εκεί βάζει εμπόδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές και στοχευμένες είναι οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούν οι στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 48,4 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στα Τρίκαλα, το πρόγραμμα με τίτλο «Μία ανοιχτή πόλη πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου» περιλαμβάνει 15 παρεμβάσεις προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ για ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου της πόλης (ε.ο. Τρικάλων-Καρδίτσας), αναβάθμιση πεζοδρομίων και δημιουργία κυκλικών κόμβων, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, αναβάθμιση δημοτικού skate park στον χώρο του στρατοπέδου Παπαστάθη και δημιουργία πάρκου εναλλακτικών δραστηριοτήτων, λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου, Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων, Κέντρου Ένταξης Μεταναστών, καθώς και δράσεις για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργα που υλοποίησε, υλοποιεί και σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας πως «οι σύγχρονες, έξυπνες πόλεις είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».