τουρκοκύπριος-δότης-μυελού-των-οστών-657035
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.07.2019 | 14:13

Τουρκοκύπριος δότης μυελού των οστών «σώζει» Ελληνόπουλο με λευχαιμία

Συμβατός δότης μυελού των οστών για ένα παιδί στην Ελλάδα, κρίθηκε ο Τουρκοκύπριος Χασάν Γιασιακούρτ, ο οποίος βρισκόταν στο αρχείο δοτών του ευαγούς ιδρύματος (βακούφικο) “Κεμάλ Σαράτσογλου”, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του μικρού Κεμάλ, η ιστορία του οποίου μαζί με τον μικρό – τότε – Ελληνοκύπριο Ανδρέα είχε το 2000 προσελκύσει χιλιάδες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που έδιναν αίμα για τα δύο παιδιά.

Σε ανακοίνωση του ιδρύματος Κεμάλ Σαράτσιογλου αναφέρεται ότι ο Γιασακούρτ έδωσε χθες μόσχευμα και σημειώνεται ότι μόλις έμαθε ότι είναι συμβατός δότης για ένα παιδί στην Ελλάδα, εθελοντικά φρόντισε να κάνει όλη τη διαδικασία που χρειάζεται και προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Η μόνη μου επιθυμία είναι το παιδί στην Ελλάδα που κάνει θεραπεία για τον καρκίνο, να γίνει άμεσα καλά. Κανέναν δεν πρέπει να φοβίζει το να γίνει δότης μυελού των οστών».

Ο βοηθός συντονιστής του ιδρύματος Κεμάλ Σαράτσιογλου, Σερβέτ Οζεράλπ ευχαρίστησε τον δότη και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το ιατρικό κέντρο Αμμοχώστου όπου έγινε η διαδικασία για τη λήψη του μοσχεύματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ίδρυμα, που είναι για παιδιά με λευχαιμία και άλλου είδους καρκίνου, έχει στο αρχείο του 45.000 δότες εκ των οποίων 65 μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα.