τουρκία-συνέλαβαν-δήμαρχο-υποπτεύο-715485
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.12.2019 | 16:06

Τουρκία: Συνέλαβαν δήμαρχο – Υποπτεύονται ότι έχει σχέσεις με Κούρδους μαχητές

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν μια δήμαρχο του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ως ύποπτη για σχέσεις με Κούρδους μαχητές, δήλωσε πηγή της τουρκικής ασφάλειας.

Η Φιλίζ Μπουλουτεκίν, η δήμαρχος της περιοχής Σουρ στη νοτιοδυτική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, συνελήφθη σήμερα, διευκρίνισε η πηγή αυτή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, προσθέτοντας ότι συνελήφθησαν κι άλλα δύο μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Το HDP σημείωσε ότι η αστυνομία έκανε έφοδο νωρίς σήμερα το πρωί στο σπίτι της δημάρχου και ανήρτησε φωτογραφίες στο Twitter στις οποίες φαίνεται να έχει αποκλειστεί το δημαρχείο της Σουρ.

Ο Σερτάκ Μπουλουτεκίν, δικηγόρος της δημάρχου και μέλος της οικογένειάς της, δήλωσε στο Reuters ότι η Φιλίζ Μπουλουτεκίν δήλωσε ότι κατά την επιδρομή τους οι αστυνομικοί καθήλωσαν εκείνη, τον γιο της και τον σύζυγό της στο έδαφος, ενώ τους σημάδευαν επίσης με όπλα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν το HDP για δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει οδηγήσει στη δίωξη χιλιάδων μελών και μερικών ηγετών του κόμματος. Το HDP διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιων δεσμών.

Η Άγκυρα έχει διορίσει προσωρινούς δημάρχους σε 31 δήμους και περιοχές του HDP στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά τις εκλογές του Μαρτίου, σύμφωνα με το κόμμα αυτό, ενώ 23 αντιδήμαρχοι του HDP βρίσκονται σήμερα στη φυλακή εν αναμονή της δίκης τους.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες που βαρύνουν τη δήμαρχο, καθώς ο φάκελος της έρευνας για την υπόθεση αυτή είναι απόρρητος.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι γίνονται έρευνες κατά της Μπουλουτεκίν με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας, της προσβολής του τουρκικού λαού, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Επίσης μετέδωσε ότι η Μπουλουτεκίν είχε παρευρεθεί στην κηδεία μαχητών του PKK και είχε μετάσχει σε συνέντευξη Τύπου που αφορούσε τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έχει φυλακιστεί από το 1999.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ