του-αγίου-φανουρίου-σήμερα-να-γιατί-φτ-524739
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.08.2018 | 09:47

Του Αγίου Φανουρίου σήμερα- Να γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτες

Σήμερα, 27 Αυγούστου, είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου και μαζί της έρχεται και η καθιερωμένη φανουρόπιτα ου φτιάχνουν οι νοικοκυρές τάζοντας την στον Άγιο για να τους φανερώσει κάτι.

Η παράδοση για την Φανουρόπιτα λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή, σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα. Για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Μάλιστα όπως αναφέρει το dogma.gr ο αρχάγγελος Μιχαήλ είπε στον γιο της Άγιο Φανούριο ότι η μητέρα του διέπραξε μεγάλη κακία και δεν θα μπορούσε να τη βοηθήσει.

Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου τους πιστούς να μην δίνουν τίποτα σε αυτόν, αλλά ό,τι κάνουν να γίνεται για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

«Αγιέ μου κανε το θαύμα σου και εγώ θα σου φτιάξω πίτα»

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Η πίτα αυτή δεν είναι απλό κέικ, αφού η συνταγή περιέχει σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κανέλλες, πορτοκάλι και γαρύφαλλα, ενώ πρόκειται για ένα υγιεινό γλυκό, αφού δεν περιέχει βούτυρο και αβγά.

Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου βρέθηκε η εικόνα του μέσα σε ερείπια γκρεμισμένης εκκλησίας, κατά την επισκευή των τειχών από τους Οθωμανούς. Η λατρεία εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας, βρέθηκαν πολλές εικόνες. Ολες ήταν φθαρμένες, εκτός από μία που ήταν σε ανεξήγητα άριστη κατάσταση, λες και είχε αγιογραφηθεί εκείνη τη στιγμή.

Η εικόνα έδειχνε στη μέση ένα παλικάρι, ντυμένο σαν Ρωμαίος στρατιωτικός, που κρατούσε στο δεξί του χέρι σταυρό, πάνω από τον οποίο έκαιγε λαμπάδα, ενώ γύρω υπήρχαν 12 παραστάσεις με τα 12 μαρτύρια του άγνωστου μέχρι τότε Αγίου. Στις 12 παραστάσεις ο Άγιος παρουσιαζόταν φρουρούμενος να δικάζεται από τον ηγεμόνα, να χτυπιέται από στρατιώτες με πέτρες στο στόμα και το κεφάλι, να μαστιγώνεται απλωμένος κατά γης, να γδέρνεται με σιδερένια νύχια στο σώμα, να είναι κλεισμένος στη φυλακή, να βασανίζεται μπροστά στον άπιστο ηγεμόνα, μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.

Το όνομα του Αγίου ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα, λεγόταν Φανούριος.

Αυτή είναι η εικόνα που σώζεται ως και σήμερα στη Ρόδο.