τον-φετινό-χειμώνα-σημειώθηκαν-οι-ισχ-455777
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.04.2019 | 22:06

Τον φετινό χειμώνα σημειώθηκαν οι ισχυρότεροι άνεμοι της 8ετίας

Ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα κατέγραψαν οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών το φθινόπωρο και το χειμώνα (Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019) με τους ειδικούς να διαπιστώνουν πως πρόκειται για τους ισχυρότερους ανέμους που εκδηλώθηκαν την τελευταία οκταετία.

Επίσης, Ένα από τα χαρακτηριστικά του φθινοπώρου και του χειμώνα ήταν ο μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρούς ανέμους, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί δίνεται ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 km/h σε επιλεγμένους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr (σε κάθε διάγραμμα χρωματίζεται με κίτρινο ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών στο διάστημα 2011-2018)

Σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Παξιμάδα Καρύστου, η Πεντέλη και το Λαύριο, ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 km/h στο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας οκταετίας.

Σε άλλες περιοχές όπως η Νάξος και η Μονεμβάσια ο αριθμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της οκταετίας. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή στον πολύ ανεμώδη σταθμό μας στην Παξιμάδα Καρύστου, όπου στις 110 από τις 180 ημέρες του φθινοπώρου και χειμώνα οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 60 km/h.

Το φετινό χειμώνα, ο μεγαλύτερος αριθμός των ημερών με ισχυρές ριπές παρατηρήθηκε με ανέμους βορείων διευθύνσεων, γεγονός που συνετέλεσε στη αίσθηση ψύχους που είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας.