τον-δεκέμβριο-η-δίκη-για-το-σκάλνδαλο-τ-90726
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.09.2016 | 18:48

Τον Δεκέμβριο η δίκη για το σκάλνδαλο του «παραδικαστικού» με τα ακίνητα

Στις 5 Δεκεμβρίου ορίστηκε η έναρξη της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των 104 κατηγορούμενων στην υπόθεση του αποκαλούμενου “παραδικαστικού νο2” για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που αφορούν την ιδιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1143/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στο εδώλιο θα καθίσουν επιχειρηματίες, δικηγόροι, γνωστός κληρικός, συμβολαιογράφοι και άλλοι κατηγορούμενοι, κατά περίσταση, για αδικήματα που αφορούν συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση κ.ά.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ως μέλη κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίας μελών του κυκλώματος με στόχο να τα υπεξαιρέσουν από τους ιδιοκτήτες τους. Φέρονται επίσης, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από έρευνα εφετών ειδικών ανακριτών, να εξαπατούσαν δικαστήρια και να υπόσχονταν έναντι αμοιβής ευνοϊκές αποφάσεις δικαστηρίων επικαλούμενοι “καλές διασυνδέσεις” στη Δικαιοσύνη. Στην δικογραφία καταγράφονται περιπτώσεις που τέτοιου είδους ακίνητα τέθηκαν παρανόμως σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Η οργάνωση φαίνεται να λάμβανε για κάθε “εξυπηρέτηση” σε δικαστικές υποθέσεις ποσό 25 χιλιάδων ευρώ “ανά φάκελο”.

Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση είναι δικηγόρος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για υπόθεση καταπάτησης μεγάλης δασικής έκτασης, ο οποίος συμμετείχε στη δράση της οργάνωσης μέχρι και το 2009, οπότε αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές.

Στην υπόθεση φυγοδικούν περίπου 36 κατηγορούμενοι σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης