το-βαθύ-λαρύγγι-στην-υπόθεση-φουρθι-891667
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.04.2021 | 10:13

Το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση Φουρθιώτη

«Προκαλούσε εντυπώσεις για να έχει προστασία». «Είχε κρυφές επικοινωνίες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του, κατά παραγγελία, χτυπήματα και από την άλλη παρουσίαζε ότι είναι θύμα απειλών και πως είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φύλαξη και συνοδεία».

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο διαβιβαστικό που συνέταξε η αστυνομία για τις… πρακτικές του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται, «έστηνε» σκηνικό απειλών σε βάρος του προκειμένου να δικαιούται και να απολαμβάνει ισχυρή αστυνομική φύλαξη.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα ενός άνδρας το βράδυ της 21ης Απριλίου, ο οποίος έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση του τηλεπαρουσιαστή αλλά και των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

«Το χτύπημα στο σπίτι του Φουρθιώτη το έκανε ο… με τον κολλητό του». «Τους ξέρετε από παλιά. Ο Φουρθιώτης τον πλήρωσε για να το κάνει. Ψάξτε τα τηλέφωνα που θα σου πω και θα τους βρείτε…» φέρεται να είπε η άγνωστη φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής σύνδεσης στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία και τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας, ο Μένιος Φουρθιώτης φέρεται να σχεδίασε τόσο το περιστατικό έξω από το σπίτι του με πυροβολισμούς με καλάσνικοφ, όσο και αυτό που αφορά τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από την είσοδο του γκαράζ του, γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής φρουράς που του είχε διατεθεί.

Οι συγκατηγορούμενοί του, που οδηγήθηκαν μαζί του στον Εισαγγελέα, φέρονται να είναι αυτοί που υλοποίησαν έναντι αμοιβής τα σχέδια του τηλεπαρουσιαστή, προκειμένου να αποδείξει ότι κινδυνεύει και να πετύχει την επιστροφή της αστυνομικής φύλαξης. Τα δύο πρόσωπα, που δεν είναι άγνωστα στις αρχές λόγω εμπλοκής τους σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις, φέρονται να πυροβόλησαν, στις 16 Απριλίου, εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., όταν επιχείρησαν να τους ελέγξουν στη Νέα Ερυθραία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας, το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στη Νέα Ερυθραία και στο σπίτι του Μ. Φουρθιώτη είναι το ίδιο.

Σημειώνεται πως ο αδελφός ενός εκ των δύο συγκατηγορουμένων του παρουσιαστή, ο οποίος συνελήφθη, φέρεται ότι τους βοήθησε να κρύψουν το δίκυκλο με το οποίο διέφυγαν μετά τους πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών.

Να σημειωθεί πως για την ώρα δεν έχει προκύψει σύνδεση μεταξύ των υποθέσεων Φουρθιώτη και Βαξεβάνη, ενώ ερωτηματικά εγείρονται για τον τρόπο με τον οποίο αναμείχθηκε το όνομα του δημοσιογράφου Βαξεβάνη στην υπόθεση.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Πάντως και οι δύο συγκατηγορούμενοι του Μένιου Φουρθιώτη αρνούνται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως, όταν συνέβη η συμπλοκή με τους αστυνομικούς στη Νέα Ερυθραία, εκείνοι βρίσκονταν σε άλλο σημείο, κάτι που, όπως λένε, θα αποδειχθεί από το στίγμα των κινητών τηλεφώνων τους.

Ο δικηγόρος τους, κ. Κωνσταντίνος Γώγος, μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία που τους αποδίδεται. «Το Μεγάλο Σάββατο θα αποδείξουν στην κύρια ανάκριση ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των αστυνομικών όπως κατηγορούνται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα αδικήματα που αποδίδονται στον Μένιο Φουρθιώτη με βάση την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος είναι:

– Σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα)

– Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία (κακούργημα)

– Ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία (κακούργημα)

– Ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία (πλημμέλημα)

– Ηθική αυτουργία στην προμήθεια κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα)

– Ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά (πλημμέλημα)

– Απόπειρα εκβίασης (πλημμέλημα)

– Ψευδής καταγγελία (πλημμέλημα)

– Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος (πλημμέλημα)

Στους άλλους συλληφθέντες η δίωξη, κατά περίσταση, είναι για:

– Σύσταση συμμορίας

– Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (αφορά τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών)

– Διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού

– Οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση

– Έκρηξη (κακούργημα)

– Προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα)

– Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα)

– Παράνομη οπλοκατοχή

– Παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών