το-νεσεσέρ-της-αρχαιότητας-1012662
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.04.2022 | 17:30

Το «νεσεσέρ» της Αρχαιότητας

Κραγιόν, μάσκαρα, ρουζ, foundation. Αυτά τα καλλυντικά αποτελούν τα βασικά στοιχεία του νεσεσέρ μιας σύγχρονης γυναίκας αλλά όχι μόνο. Παρόμοια εικόνα επικρατούσε και στο «νεσεσέρ» της γυναίκας στην αρχαιότητα, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας», του αρχαιολογικού μουσείου της Πέλλας.

Η έκθεση παρουσιάζει τις πτυχές της ζωής των γυναικών στην αρχαιότητα, τις δραστηριότητές τους, το περιβάλλον τους, τη θέση τους στην κοινωνία, αλλά και πιο απλά στοιχεία της καθημερινότητάς τους, όπως η περιποίηση, την οποία φαίνεται να λάτρευαν.

Και μπορεί σήμερα το «skincare» να είναι εύκολη διαδικασία, με προϊόντα για κάθε βαλάντιο, στην αρχαιότητα όμως ο καλλωπισμός και η περιποίηση αποτελούσαν προνόμια των οικονομικά ισχυρότερων γυναικών. Με τα περίτεχνα χτενίσματα, τα ολόχρυσα κοσμήματα και το σαγηνευτικό μακιγιάζ προσπαθούσαν να δείξουν κύρος, ομορφιά και υπεροχή.

Το μακιγιάζ

Οι γυναίκες στην αρχαιότητα δεν παρέλειπαν τη φροντίδα της εικόνας τους και τον καλλωπισμό τους. Οι απεικονίσεις των πλουσίων γυναικών της αρχαίας Πέλλας σε αγγεία και ειδώλια τις παρουσιάζουν περιποιημένες και εκλεπτυσμένες, αντίληψη που ενισχύεται από τα πολυάριθμα εργαλεία καλλωπισμού που βρέθηκαν σε πολλούς γυναικείους τάφους της αρχαίας πόλης, όπως τριχολαβίδες, σπάτουλες και βουρτσάκια για την εφαρμογή των καλλυντικών. Ως «νεσεσέρ» της αρχαιότητας θα μπορούσε κανείς να ονομάσει την πυξίδα, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις σημερινές πυξίδες για τον προσανατολισμό. Πρόκειται για αγγείο όπου οι γυναίκες φύλασσαν τα καλλυντικά τους. Για τα αρώματα χρησιμοποιούσαν φιαλίδια.

Η γυναίκα της αρχαιότητας βάφει το πρόσωπό της με ψιμύθιο (ανθρακικό μόλυβδο λευκού χρώματος), τα φρύδια και τα βλέφαρα με μαύρο κάρβουνο, ενώ για τα μάτια, τα μάγουλα και τα χείλη διαλέγει κόκκινο και καφέ χρώμα, συμβολίζοντας την υγεία και τη γοητεία. Για ένα καλό μακιγιάζ όμως απαραίτητη είναι η φροντίδα του προσώπου και οι γυναίκες της Πέλλας το γνωρίζουν πολύ καλά. Για το πρόσωπο επέλεγαν κρέμες από έλαια καρυδιού ή λουλουδιών και κιννάβαρη για την περιποίηση του σώματος.