το-λαχανικό-του-χειμώνα-με-την-αντικαρ-864951
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.11.2021 | 11:35

Το λαχανικό του χειμώνα με την αντικαρκινική δράση

Το λάχανο, η ταπεινή σαλάτα του χειμώνα από την ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο, είναι ένας θρεπτικός θησαυρός για μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας απαραίτητη προσθήκη στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Χάρη στα πολύτιμα συστατικά του, εξασφαλίζει επτά απροσδόκητα οφέλη για την υγεία μας.

1. Έχει αντιοξειδωτική και κατ΄επέκταση αντικαρκινική δράση. Τα αντιοξειωτικά αποτελούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα και οι οποίες ευθύνονται για τις κυτταρικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

2. Διευκολύνει την πέψη και άλλες λειτουργίες τους γαστρεντερικού συστήματος χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

3. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, με μία μερίδα να εξασφαλίζει το 54% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης. Μάλιστα, η συγκέντρωση του θρεπτικού στοιχείου είναι κατά 30% μεγαλύτερη στο μωβ λάχανο συγκριτικά με το λευκό.

4. Είναι σύμμαχος στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Συμπεριλάβετέ το στη δίαιτά σας για την αφθονία του σε φυτινές ίνες και τις ελάχιστες θερμίδες, αλλά κυρίως γιατί θα παρατείνει το αίσθημα κορεσμού.

5. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Την ιδιότητα αυτή οφείλει στο κάλιο που περιέχει, το οποίο εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου στον οργανισμό, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας μέσω της ούρησης. Χάρη σε αυτή τη λειτουργία, πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα στο ωφέλιμο μέταλλο ως σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

6. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών, προμηθεύοντας τον οργανισμό με την αναγκαία για την πήξη του αίματος βιταμίνη Κ.

7. Προωθεί την αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Αρχικά, η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, της δομικής πρωτεΐνης που είναι υπέυθυνη για το υγιές δέρμα και τα γερά οστά. Έπειτα, το θείο που περιέχει βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας, συμβάλλοντας στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ενώ θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως η ακμή.

Πηγή: ygeiamou.gr