το-ενεργειακό-κόστος-κλείνει-τα-αρτοπ-749999
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.10.2022 | 15:03

Το ενεργειακό κόστος κλείνει τα αρτοποιεία

Τουλάχιστον 20 φούρνοι-αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Περαιτέρω, ένα ποσοστό 20% των περίπου 700 αρτοποιείων που λειτουργούν σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης έχει φτάσει πλέον σήμερα στο σημείο μηδέν, λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους και των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων των πρώτων υλών (άλευρα, βούτυρα κ.ά.), καθώς βρίσκονται ήδη στη δεύτερη ή τρίτη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Εάν όντως εφαρμοστούν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, όπως επισημαίνει η πρόεδρος των αρτοποιών του νομού, θα επιφέρουν τρομακτικές  ζημιές σε προϊόντα αλλά και στα ψυγεία των αρτοποιείων όπου διατηρούνται, αλλά και στα είδη ζαχαροπλαστικής που πουλάει μεγάλος αριθμός αρτοζαχαροπλαστείων και διατηρούνται επίσης σε ψυγεία και επισημαίνει: «Έχει χαθεί ο κοινός νους στη χώρα μας, κάποτε σε αυτή τη χώρα πρέπει να απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη, ως φορείς ή μονάδες για να βρούμε το δίκιο μας. Εάν υποστούμε τέτοιες νέες απώλειες, ποιος θα πληρώσει αυτές τις ζημιές; Πάλι ο επιχειρηματίας; Το κόστος ρεύματος και φυσικού αερίου έχει υπερτριπλασιαστεί, αλλά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να μη στηρίξει τις επιχειρήσεις. Δεν μας πείθει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δίνει τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Η αλήθεια φαίνεται από τους αριθμούς. Πριν έναν χρόνο πληρώναμε την κιλοβατώρα 7 λεπτά, ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο την πληρώσαμε 29 λεπτά και εάν δεν αλλάξει κάτι από αυτά που είπε ο υπουργός Ενέργειας για τον Οκτώβριο θα την πληρώσουμε 35 λεπτά, δηλαδή πέντε φορές επάνω».

Ο κλάδος εκφράζει εξάλλου απορία αλλά και δυσφορία για τη μείωση -αντί για αύξηση- της επιδότησης ενέργειας που υπέστη για τον Οκτώβριο και προειδοποιεί ότι οι τιμές στις οποίες θα πρέπει κανονικά να διατίθενται το ψωμί και τα άλλα είδη αρτοποιίας θα ήταν απαγορευτικές για τους καταναλωτές.